bakat

beruang kecik salam..gua arini xde mood sgt nk mnulis..gua mmg snantiasa xde mood pn nk mnulis, gua mnulis cume bile prlu, n bile busan..kali ni bkn kerana perlu, tp krna busannn!!oh busann!!..k la, gua nk tulis arini pasal bakat..beberape ari lps, gua dpt comment dr mushi@hafizuddin@akukopi. bile gua dgr name mushi, dlm pala otak gua yg kluar “bakat”!!.ye bakat!!x same mcm bile gua dgr name azhan ataupun amir imran, yg kluar dlm pala otak gua “samdol”!! ohohoho…tp gua bkn nk cite psl kesamdolan mereka, tp psl bakat!!

pd gua mcm2 bakat yg kite le bahagi2 kan..dan gua kali ni dgn sukeati gua, akn gtau lu org, bile bakat skian2 disebut, sape yg akan terbit dlm pala otak gua..mstilah org2 yg gua knal dan diorg knal gua..gua mngaku dgn smgaku mngakunye, gua mmg xde bakat spesifik dlm pe2 bdang..dan gua b’syukur dgn kdaan diri gua cmni..gua xde hal punye, kerana Allah dah jadikan masing2 punye kriteria masing2 kan…Alhamdulillah..lu org yg xde bakat pe2 cm gua pn, syukurlah lagi dan lagi..dah untung Allah jadikan kite sempurna..ye dak?

bakat muzik : bile dgr psl bakat muzik, name mushi a yg akn terbit dlm pala otak gua. psl pe?psl pd gua, die de bakat dan ade ksungguhan..dan psl gua tau die mule dr kosong. gua stil igt, mase f4, sbilik ngan die, gua cite kat die psl gitar. die kosong time tu..hatta 1 kod pn xtau..tp dgn ksungguhan die, skjp je die le jadik hebat!respek syiall!!gua mule men gitar sekolah rendah gua ckp lu cha!tp smpai ke ari ni, gua hanye bule main 3 ke 4 kod yg sungguh gampang dan lagu2 kampung..kalau kod tu Aminor, C, F dan G..tu je yg gua tau!hekeleh tul gua.gua sdr, gua xde bkt muzik lgsung!penah cube beralih ke drum, lg la ke laut peginye!!kerna itu, bile jamming dgn mber2, gua hanye mnyibuk dan kdg2 mnyanyi lagu mlayu yg gua tau. lagu inggeris, mmg gua out! pd gua, mushi mmg gile b’bakat & sgt hebat dlm muzik!

bakat menari : ohoho..bile sbut psl mnari, sudah tntu yg kluar dlm pala otak gua adalah nama nurhuda!! hehe..gua bkn nk mnaiktinggikan name sayang gua ni, tp mmg pd gua, itulah die..bile sbut mnari, hudala yg muncul. huda penah wakil penang utk p’smbhan di kl suatu mase dulu. gua respek huda psl die bole mnari sgala jenis tarian t’masuk melayu, cina, india, dan hindustan mungkin. cume gua taknak die mnari tarian patah (breakdance) je..haha!die juga mmpu m’koreografkan tarian sndri.ohoho..sngguh best kamu huda!gua ade ke bakat mnari??haha..jgn men2, gua penah mnari zapin gua ckp lu cha!!gua dan team gua blatih slama sbulan utk tarian 2mnit!pejadah??? haha..mmg itula hakikat kalau kayu dan papan hndak dliuk lentukkan..haram sungguh!bile gua dgr huda mmpu m’koreograf dan blatih hanye 4jam sblum p’sembahan utk tarian 10mnit, gua hampir2 kena sawan t’kjut punye psl..oh, gua xde bakat jgk di bdg tari..

bakat fotografi : fotografi..bile sbut psl ni, dlm pala otak gua, 2 name akan muncul..yg 1st name mushi skali lagi dan kedua, name haris!!mungkin org lain juga b’bakat tp gua t’lepas pndg..mgkin..maap jela yek!ni gua just nk kongsi pe yg gua rase. mushi, stail2 die amik gmbr ade prsaan bile tengok..”woo..kool”..cmtu..dan bg haris pule, bile tngok foto2 yg die amik, akn terbit ” waa..smart2″..itu ape yg gua rase..dan mereka 2 ekor ni, sgt handal m’eksploitasi kedaifoto(photoshop)..oho, sblum t’lupe, bile gua nk usha stail2 m’edit gmbr, name thara juge gua x lupe.. thara jgk ade stail sendiri m’edit gmbr.mmg best la lu org sume yg pndai gune perisian kedaigambar tu!gua?gua xde minat dlm fotografi, dan edit2 gmbr ni gua hnya lakukan bile busan tnpa bakat..dan gua sikit pn x reti gune perisian kedaigambar itu..waa

bakat pnulisan : bakat pnulisan..mm..gua pn x tau sape yg kluar dlm pala otak gua skrg ni, yg kluarnye name malique too phat tu..huk alohai..die bkn knal gua, so x pyh gua cite pnjg..sape yek, skjp gua fikir..tak, gua rase gua x tau sape yg punyai bakat pnulisan yg bule buat gua kate “respek syiall”..xde lg kot..x smua, tp rata2 blog yg gua lawat m’ceritakan tntg ape yg diri sndri buat smlm & hari ini..pejadah??dah mcm diari plak jadik..hatta kdg2, psl t’pkai sluar dlm smlm pn nk ditulisnya..hukaloh..pejadah cmtu lak?xpe2..mgkin itu stail mereka, tp gua just x b’minat bace artikel bgitu..gua?haha..mgkin ade jgk yg x suke care gua..muke same hijau, hati siape tahu..kan?

gua rase ckupla ni kot, kang ade bakat2 len yg gua t’pikir,gua tulis len..sblum entri ni tamat, gua just nk gtau skit ape motif entri ni sbnrnye..gua just nk kite same2 b’syukur lagi & lagi atas ape jua ketentuanNya ke atas kite. kalau lu org yg ade bakat muzik, mnari, seni, dan sbgainye, b’syukur la byk2 atas bakat t’sebut..Allah bg bkn utk disia2kan, dan bkn juga utk jadikan pnca klalaian..bg yg x b’bakat cm gua ni, pn b’syukur la lbih lg. mgkin dgn tiade bakat, taklah kite mninggi diri, angkuh dan takabbur. & yg tiade bakat, jgn plk b’lgk mcm ade bakat..Allah Maha Adil, igt same2. bakat boleh jadik anugerah dan bakat juga boleh jadi ujian..sndri mau igt!chalo..wassalam..

3 Responses to “bakat”

  1. terharu giler ttibe ade name aku kt sini..huhu..thanx|

  2. im touched too….=P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: