fenomena seni

jari jemarisalam..sblum pe2, aku just nk gtau yg blog lame aku dah bule bkk balik. kepala hangguk die! lame gile xle bkk dkt 3bulan, 4 ari lps ritu aku saje2 try usha, baru le bkk.mmg samdol exabytes. nk hosting blog tul2 skit bai!!haha..gua x mrh pn, saje je..lgpun x penting pn blog dlm idup aku. n aku da xkn update blog lame tu..cm haram! kang dibuatnye xle bkk lagi, mnyusahkan aku jek..byk kali sblum ni jd cmtu..

aku nk ucap time kasih gile gaban kat miego07 channel psl telah m’hburkan hari2 aku bila mane aku rndu nk tonton filem mlysia. sriusly, byk cha pilem2 dlm channel miego07 tu.dasyat a best!! lu org yg rndu nk tonton pilem mlysia le a usha channel tu.

aku wlaupun dah tau filem senario yg baru tu sgt bodoh, tp aku bazirkan jgk mase aku tngok, dan hasilnye aku mngutuk x sudah filem tu. bgaimana filem bodoh mcm tu boleh kutip melebihi 4juta ?? gile betul industri filem mlysia ni!!!adoiyai..x yah cite psl filem bodoh tu a..wat aku sakit ati nk mampos..

oho, yg aku nk nyatakan kat sini adlh psl fenomena filem di mlysia yg smakin bebas & mluas smpaikan Islam tu x dijadikan panduan..gile kn? mgkin rmai yg amik acuh x acuh..tp kalau dh hiburan smata2 tnpa diselaputi panduan agama, ade ke input positif cha?? contohnye filem rempit..xde hala tuju kan?ade ke nilai Islam diterapkan dlm filem tu??haramm!! aku psti rmai yg stuju bile aku ckp filem tu hanya akn wat rempit jadi lebih bangga, rase diri mereka gah, dan yg blum b’jinak2 jadi t’tarik dgn dunia rempit yg dpenuhi maksiat, lagi2 dpt geli2 ngan minah2 gedik. mcm dah xde agama kan mereka dlm crite tu?cmtu jgkla realitinye..dan bile ditonjolkan dlm filem, makin meriahlah fenomena rempit t’sebut..kan?

psl filem gubra yg pnuh kontroversi mase filem tu kluar dlu pulak pnye crite..ohh, aku x bangkang cerita ni spenuhnya..aku nmpak dlm filem tu ade je nilai2 yg boleh kite amik. kalau dlm crite tu, sang bilal surau pegang anjing on d way p surau..dan sprtimane yg korg tau, anjing kalau kering mmg xde hal nk dipegang pun..kn? byk pndpt psl ni, tp kite trima la yg mane kukuh. ye tak? n yg part plg aku suke adlh bile mane sang bilal dan isterinya layan baikkk punye si pelacur 2 ekor t’sebut. aku sungguh suke part tu. kat situla aku nmpk yg dakwah melalui akhlak adalah antara dakwah yg plg b’hikmah. lps tngok crite tu, barula aku t’fikir, ape jadik kalau bilal n isterinye x lyn lgsung si pelacur 2 org tu, atau pn sang bilal tegur mereka dr awal2..mgkin si placur2 itu m’jauhkn diri dr kluarga si bilal lantas mgkin mereka x sdr2 ksilapan mreka..tul x? so, dlm crite tu, dgn sang bilal dan isterinye layan baikk si placur tu, akhirnye sdar jgk si placur tu akn ksilapan mereka last2..wlaupun sekor tu dah t’lmbt, kna aids dah. xpela, yg penting, aku nmpk kat situ, dakwah melalui akhlak adlah sesuatu yg b’kesan..oho, yg aku x stuju psl crite tu adlh psl die t’lalu realiti smpai pelakon2nye sgtlah mesra bgaikan mereka suami isteri sebenar..slambe dicium b’kali2..best ke??adoiyai..bile bnde2 cmni t’sebar, org yg mnonton pn akn rase, ohhh..biasenye cium m’cium ni..so, x hairanlah kalau korg lepak mall pn korg le tngok couple2 b’cium slambe..kan?

tutup crite gubra, aku nk ckp psl filem sepi lak. cite ni mcm best kn? biasela, crite kabir bhatiar kan, ade style!! hoho..aku pun suke karya beliau..lagi2 eja b’lakon! ohh, aku sgt suke eja yg b’wajah pnuh keayuan itu..cume yg aku x suke dlm filem ni, di mane eja yg dah b’kahwin, simpan prasaan cinta pada lelaki lain, sdgkan die masih ade suami time tu..ahh, bila mane Islam x diletakkan di atas, cmnila jadinye..aku bukan ape, kan ke tu mknanye si isteri sudah derhaka pd suami, lantas ia adlah 1 dosa besar..kn ke syurga seorang isteri di bawah tapak kaki suami..bkn aku yg ckp bgitu..korg pn tau kn?so, dlm crite tu, mcm bkn satu kslahan plk si isteri mnyintai lelaki lain dlm diam2..kan??ohh..aku x sggup kalau hal ini diambil mudah. patutla sekarang makin rmai isteri2 yg skati mreka boleh main geli2 ngan bekas teman lelaki mereka dlu di blkg suami. bile lahir ank, si suami dgn gmbire igt itu anak die..x bgitu? aku just nk kite semua fikir, kalau crite2 cmni ditayangkan tnpa had, mmg generasi akan dtg akn jadi lebih truk dr yg ada. wanita2 yg mnonton, akn rase x salah p’kara tu, boleh sesuka ati mnyimpan prsaan t’hdp lelaki lain. kamonla!! bile nk kluar filem yg m’ceritakan betapa wanita itu taknak m’drhakai suami mereka..boleh jadi panduan dan ikutan muslimah2 kini yg smakin hilang panduan..

b’kenaan crite2 moden b’unsurkan teknologi..aku lebih suke nk katakan psl cicakman..aku dah tulis psl ni dlm blog lame aku di entri ape barang name je islam?? oho, biar aku ulas sikit jela kan..aku x tau knape msti cicak yg dipilih sbgai superhero malaysia yg dikatakan negara Islam?? hahaha.. aku bkn seorang yg hanya tau m’kritik aje..tp aku nyatakan hal ni atas kebenaran dan relevannya..kenape msti binatang yg Nabi s.a.w. bnci yg diangkat m’jadi superhero?kenape??aku pn x fhm..inilah yg jadik bile Islam x jadi panduan, x diletakkan di tmpatnye..bgaimana org putih boleh angkat binatang yg Nabi s.a.w. syg iaitu labah2 dan kucing jadi superhero?? labah2 gah dgn spiderman mereka dan kucing pula t’kenal dgn catwoman..bkn pada aku x boleh ade superhero, boleh je..no hal punye..cume x pyhla cicak, fikirla sensitiviti Islam sikit..Nabi s.a.w. tu kan junjungan besar kite, idola kite..knape msti gunekan ape yg Nabi benci? masyarakat kite plk, sokong dan sanjung cicakman tu..adoiyai..hoiii, ape kate buat superhero TENGGILINGMAN ke..kn ke lebih kacak??atau susah2 pun gunekan saje name SULAIMAN atau KADIR sbg superhero, sperti jgk HANCOCK.

kenape mlysia x buat crite sprti ayat ayat cinta tu ?? oh, aku pasti dan pasti ramai yg suke crite tu kan walaupun korg mengomel di belakang yg crite tu x same mcm novelnya..ade yg marah gile2 lagi knape crite tu x same sprti novel..kamonla, pikirla logik sikit dol, nk crite 1 novel tu dlm crite sejam lbih, kepala hangguk hang!! dh ckup baik ade filem2 keislaman begitu yg mmpu mnarik minat remaja mnontonnya. aku mnonton filem tu dah lame dulu, tnpa tau psl kwujudan novelnya. haha, jadi aku sgt b’puas hati dgn crite tu! kan ke bagus kalau diperbanyakkan crite bgini..crite b’kenaan cinta dlm Islam.indah kan?? aku tau rmai yg tonton crite tu dan mngidamkan keindahan cinta begitu. aku pn bgitu..huda pn bgitu..kamu pn bgitu kn?? hatta mber aku yg dah kawin pn bgitu. cume die dh x b’ksmpatan. mber aku yg dh kahwin tu ckp, “xpe, aku x dpt, nti anak aku dah bsr, aku nk bg die tngok crite ni, biar die tanak b’cinta awal2..” best kan? same mcm ape yg akhil hayy selalu ckp dlm ceramahnye, kalau kite dh t’lps xpe, jgn biarkan anak2 kite t’lps same..balik kpd cerita ayat2 cinta tu, kan ke ade kesan dlm filem tu kan? bile tngok, org yg mnonton akn rase nkkkk sgt3 mmiliki cinta bgitu..cinta yg indah mnurut Islam..kan kan? filem begini yg patut diperbanyakkan dlm industri kite..bile byk filem2 keislaman bgini, org yg mnonton akn m’dpt kesannya..barulah wujud generasi yg tau dosa pahala, generasi yg tau adab sopan, generasi yg maju dan b’amal agama..

aku hanya tau b’ckp mgkin..aku bknlah baik pn nk ckp b’kenaan ini smua..tp aku rase, bnde ni kalau dibiarkan akan jadi barah dlm Islam..so, tulis sdikit utk kite same2 b’fikir x slh kan??

5 Responses to “fenomena seni”

  1. MMg x salah Mi!!im totally agree w u!!hehe…tulis lg blog2 psl ni…best!da suke…=) Keep it UP!!

  2. Lu memang cun mid…wa tengah boring2 ni, ade gak leh layan cite2 mesia..

    hahaha

    -Macho-

  3. aik? Lu layan cita melayu ka tokey?

  4. hoi.
    nama aku ada kat bakat.
    ahahaha..
    bakat la sangat~~!

  5. hi encik hermy,
    tadi aku tersalah comment.
    tiba tiba nama aku jadi encik imuya.
    ahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: