Archive for May, 2009

ejaan mengundang maki

Posted in otak lalala kata with tags on May 30, 2009 by sinyu lalala

bdk2 mane tah

hidup 3rd year kat university aku mmg cm syial. sibuk x hingat ah! benti di situ. psl gmbr atas pula, aku suke wrna lumut dan kulapuk2 di dinding sekolah tu. x pyh korg cube nk cari aku, bkn sekolah aku tu. tp sekolah mber kamceng aku, azhan. pd korg yg kenal mamat gendut tersebut, cubela teka yg mane 1 die. aku rase yg b’tocang dua dan b’tempek liquid di dahi itu die..

b’kenaan tajuk, korg msti ade penah rase bile bace blog2 or chat ngan mber2 korg, “mendela eja cm syial ni?tahi gile..” lantas korg rase geli yg amat sprti mahu kluar muntah hijau. x tau la kalau korg x penah. aku mmg suke mlebih2kan sesuatu bnde yg remeh.

ejaan yg aku mksudkan adlah ejaan common org2 yg bajet kacak dan smokinghot dgn mengeja cool dgn ejaan “kewl” !! gampang gile! mmg sumpah geli. lagi2 korg yg tulis ayat kat blog, “… sgt kewl okey!!” hadoimakkk.. terjuer bibir dh 1 hal. kegelian b’timpa2 ko tau. plg gampang pn ejalah kool, kemelayuan sikit. aku x tau ia ejaan bndar atau ejaan gedik kewl itu. aku lebih suke kate ie gedik (msti rmai yg mnyumpah aku d blkg psni..haha)

1 lg, ejaan sekarang korg eja dgn “skunk” ! lagi cam tahi drpd ejaan taik ko tau! hadoiiyaii.. ni mmg xleh blah gak ni. kalau nk singkatkan, ejalah skrg. ape cite jd skunk lak ni? bajet kacak sgt la tu? sape la yg asaskan ejaan bangang x agak ni. mmg patut dicakar2 ktiak die ngan serampang tgn. siap aku bg link bg sape yg x tau srampang tgn tu ape. punye b’sungguh aku. skrg dan skunk lgsung xde kaitan. aku rase kalau ejaan “sekarang” tu hidup, die sndri akn maki org yg eja name die dgn skunk. mcm contoh name ko fakhri, dan org eja dgn ejaan fu*kri atau fu*kme (contoh je macho, ko jgk yg crite dulu..hehe), msti ko rase nk tikam pundi kencing org yg mengeja cmtu kn?cmtulah p’umpamaan die..(ramai lagi yg akn mnyumpah aku psni nih..hehe)

tp mgkin juga zmn dh brubah. utk tampak smokinghot dan kacak, korg kena eja dgn m’perbodohkan ejaan t’sbut. jgn silap, aku x kutuk individu yg mengeja dgn ejaan t’sebut. aku kutuk ejaan t’sebut je. kalau2 ade yg trase, maaf. aku rase aku dah terlalu tua utk smua ni.

Advertisements

robot lembab

Posted in otak lalala kata on May 23, 2009 by sinyu lalala

1stly, time kasih kat huda sbb upload vdeo en.robot tu kat youtube. tajuknye pn sdap skali.ye ye..aku tau korg bosan tngok en.robot kat video atas tu. tp at least aku bangga gak aku dh penah wat command utk robot.hehe.. wlaupun lembab, tp aku ngan mber2 jepun aku ttp hepy sbb dpt  siapkan motion en.robot tu. kitorg x pkai controller, kitorg setkan p’gerakan robot tu. task die, en.robot tu amik binatang bebola pejadah itu, kmudian ke belakang 20cm, kedepan smula utk masukkan bebola pejadah itu dlm gol. mcm mudah bkn?

masalah yg plg besar aku gtau kendian, aku gtau mslh simple2 dulu. ye itulah, aku x suke en.robot. aku x phm pejadah lgsung awl2 time buat matriks dan vektor robot tu. cm aram! ape yg aku kire sudut tgn en.robot tu ntah. skip trus ke akhir, dh siap2 setkan command, robot tu jln2 dan x pegi ke arah gol. mmg badigol punye en.robot. edit2 sdikit dan bile time utk amik video utk dinilai sensei, Alhamdulillah..skali amik je dh masuk gol, yg dlm video ats tula. sibaik ko en.robot!

bkn itu yg aku nk crite, mslh yg plg besar adlh bile mane nk stabilkan en.robot tu time b’jln. kaki die, berat bdn die, kaki sbelah lagi, sume kena amik kire. mcm2 gaye kitorg buat di badan sndri, utk diaplikasikan kat en.robot. die suke t’golek!!! mase tu, SUBHANALLAH. btapa b’syukurnya aku, dan btapa MAHA AGUNG nya ALLAH aku rase, mjadikan manusia dgn secomplete2nya. aku b’diri sblh kaki, tnpa perlu kena setting2, dgn cukup stabil. smpaikan mber jepun aku pn ckp, “bile buat robot ni, baru sedar yg penciptaan manusia ni hebat sgt3 kn!” betapa b’untungnya aku rase aku kenal ALLAH bile aku dgr die ckp cmtu. mber2 jepun aku tu x tahu tntg Tuhan yg MAHA BESAR. mungkin slh aku juga xde kekuatan nk smpaikan kpdanya. YA ALLAH, berilah aku kekuatan utk mnyampaikan kebesaran-MU kpda mereka yg tidak tahu ya ALLAH. smoga kami sama2 dpt menjadi hamba-Mu yg b’iman..amiin..

3jam jgk nk siapkan command utk en.robot tu, dan akhirnya bjaya dgn gumbirenye. aku lg hepy sbb mlalui eksperimen ni, aku mmpu merasakan lagi betapa besarnya kekuasaan Allah. trima kasih ya Allah kerana m’beri hambamu yg lemah ini pengalaman sebegitu.

p/s : bile last time korg dgr or melagukan Asmaul Husna? kalau ade, dgrla. kalau xde, ni aku bg link utk download. cume mahu b’kongsi..

kamu bukan lembu susu

Posted in otak lalala kata on May 12, 2009 by sinyu lalala

lampu

sebelum ke part strusnye yg penting, aku nk gtau kat sape2 yg bljr kat UM, USM, UiTM & UTM taun akhir atau sdg buat master, rase2 nak internship kat jepun, korg ade peluang yg gile gempak x hingat ni! aku x tipu. korg dpt elaun lagi. aku nk terangkan pn x reti, tp korg le download kat sini butir2 die. elaun dpt sgt byk yg cukup sgt3 utk korg idup dan korg mmpu bli iphone ngan DSLR lagi bwk balik. dah tu tiket pegi balik pn dapat duit. sape2 yg berminat, download bnde tu n send la scpat mgkin. smpai 22 mei ni aku rase tarikh mohon die. sempat lagi weii!!

habes cite psl tawaran tu. baru2 ni aku sgt bingung memikirkan mcm2 bnde. aku cume nk korg same2 pikir dgn aku sbb aku x mmpu slesaikan p’mslhan ni. masalah bermula apabila aritu aku tngok berita jepun yg ade org wt bahasa isyarat kat bwh die. masalah die b’kmbang dgn sangat kusut. antara masalahnya :

  • bile aku tngok org bhsa isyarat tu, aku terpikir, bahasa isyarat ni global ke? maksud aku, bahasa isyarat jepun, same ke dgn bahasa isyarat malaysia?satu dunia same ke? agak2, kalau org bisu malaysia jmpe org bisu jepun, mereka b’bahasa isyarat, mereka fhm x antra 1 same lain? kalau org yg mmpu b’cakap, sorg ckp melayu, sorg ckp jepun, sudah tntu mcm haram x phm kn. kalau bhsa isyarat bagaimana?
  • aku pikir lagi dgn kecikkan skop. aku pikir secara domestik. di malaysia, org bisu cina, ngan org bisu india, kalau b’bahasa isyarat, mereka fhm x? aku x tau..fhm kot kan?kalau mereka fhm, org di negara lain gune isyarat yg same x? ke die b’beza ikut negara e?..pening siol
  • masalah baru timbul bile huda tanye aku, lembu jepun ckp bahasa jepun e? aku t’pikir, ye x ye jgk kn. lembu macam mane korg rase? lembu mlysia kalau jumpe lembu jepun, mereka fhm x? bahasa lembu mereka global x? atau mereka same cm kite, yg duduk di malaysia rata2 b’bahasa melayu, yg duduk di jepun, mengembu dgn bahasa jepun. susah kn?
  • aku x puas ati lalu aku pikir lagi, aku kecikkan skop gile2. lembu mengikut negeri aku fokuskan. lembu kelantan ade loghat die t’sndiri x korg rase? cmtu jgk dgn lembu2 penang,  negeri sembilan dan melaka. ade loghat mengikut negeri masing2 x agak2 dlm bahasa lembu mereka?

gile susah nk dpt jwapan kan? kalau korg free2 dlm toilet, korg fikirkanla psl bnde ni. t’isi sikit mase korg. harap2 korg fhm ape yg aku cube tanye kali ni.. ni kalau family aku bace ni, mesti mereka rase nk je cucuk ktiak aku dgn garfu..

p/s : kalau korg pening b’fikir, agak2 nk ketenangan, download n dengarla zikir munajat ni. sgt menenangkan jiwa kamu tahu! (akhirnye ade input jgk sdikit entri kali ni..hehe)

siri emosi : untuk si pari-pari

Posted in hati lalala kata on May 9, 2009 by sinyu lalala

oh, hari ibu esok ye. mungkin ada sesetengah kite berfikir, kenape perlu smbut, padahal hari2 adalah hari ibu bg kamu. hari2 kamu syg ibu kamu. aku satu ktika dulu begitu juga. tp x lagi. aku bkn smbut ape yg dikatakan mother’s day itu, cume aku akn menggembirakan ibu aku pada hari itu dgn segembira mungkin, lebih dari hari2 lain.

aku duduk di jepun, tp boleh kata hari2 aku contact family aku. hidup aku kurang tnpa dgr suara mereka, tnpa tngok mereka, lagi2 mak aku. aku mmg family type punye jenis. family aku sgt3 rapat. makin tua aku rase makin manja. mgkin ade yg kate aku anak mak, peduli hapa. aku syg mak aku sgt3, kalau bkn anak mak dan abah, anak sape lg. ye x? hari2 aku ucapkan sayang kat mak, abah, akak2, n adik2 aku. aku nk mereka gmbira, wlaupun aku selalu tggalkan mereka jauh2. kamu dh ucapkan kata syg pada keluarga hari ni? x kan kat awek ngan balak korg je korg ckp kot..

hari ibu tahun lpas, utk m’gembirakan mak aku lebih dari hari lain, aku nyanyi untuk mak. korg tau lagu selamat hari ibu yg hujan nyanyi tu? lagu tula. smbil video call, aku suruh mak aku dgr btul2 lirik die, wlaupun suara aku x sdap. aku nyanyi dan mak aku dgr. mak aku snyum spnjg aku nyanyi smpai nk mnangis die gembire. wlaupn aku tau suara aku x best, tp mak aku kate sdap sgt3. lirik die pnuh mkna. korg nk dgr? download la ni… kakak aku rakam video aku nyanyi tu, dan mak aku tngok b’ulang2 kali. die suke sgt. korg hayatila lirik lagu ni. best!!

tlgla, jgn tulis entri psl korg x puas kat mak ke abah korg. contohnye, korg b’selisih pndpt ngan mak korg, dan korg rase korg konon2 btul.. dan tulis, “kenapa mak x faham?”.. korg m’buat org yg bace merasakan “ish, knape mak korg mcm tu”..maaf, tp korg sungguh sampah kerana m’buat org b’fikir bgitu mngenai mak korg. lagi2 yg mnulis entri m’aibkan mak sndri. bkn x ade, ade je. sumpah, hampir pasti aku xkn ke blog korg lagi slps t’bace bnde cmtu. buruk mane mak korg, tlgla jage maruahnye. jage hati mereka, syg mereka sboleh2 slagi b’nyawa. mak korg dh xde nti baru nk mnyesal x gune bkn?

p/s : huda ade wat post psl diet yg sgt cool utk dicuba..dlm english. kalau korg nk yg dlm bm, ni aku ade. ni ha.. korg yg nk diet, cubela. mmg b’kesan. kredit utk snior aku yg bg bnde ni dulu kat aku.

cerita untuk kamu 2

Posted in otak lalala kata on May 4, 2009 by sinyu lalala

acha-n-irwansyah

saje bubuh gmbr yg xde kena mngena dgn entri kali ni. hehe. aku amik gmbr ni 2taun lepas, jmpe dorg kat klia. aku jst nk smbung crite eksiden aku b4 ni. oho, entri lepas smpai aku dibagitau kena jahit. tp die x jahit pn lg time tu. die just balut. aku dh lega. mase ditolak dr emergency room ke wad, aku tngok sume org nangis. mak aku, kakak aku, adik2 aku. hadoi..sedihnye. aku x nangis, sbb aku x tau lg rupe aku cmne time tu. aku gtau mak n kakak aku, x yah la nangis, aku ok je. masuk dlm wad, rmai gak dtg tgok aku. dgn bos aku pn dtg jgk. lg best, dpt gaji time kat wad. kacak gile!!

mase awl2 masuk wad tu, mcm yg akak aku ade comment kat entri b4 ni,die tngok aku, die pengsan. ade ke?hehe..sian oo kakak aku..pnyela sdih smpai pengsan. dh kna brg sblah katil aku, die kna inject lg awl dr aku. syg gile ude kat aku. habis wktu mlwt, mlm tu mber kamceng aku, cipel yg jage aku. cipel die bangang orgnye. nk tau psl cipel, kat sini ade. mlm tu 3 kali aku kna mrh ngan nurse psl charge hp. yela, aku nk gtau huda psl aku ok. bateri kong lak tu. aku kena puase psl nk jahit, tp aku haus sgt3, cipel bg aku mnum.best gile. kna jahit tu syiok gile anda tahu? dpn mate aku jarum bntuk mata kail masuk & kluar time doktor tu jahit koyakan kat silang antara mata.

esoknye sorg nurse b’pgkat makcik tgur aku, “oo, melayu rupenye. makcik igtkan cine td..” dan cipel dgn slambe jwb, “die ni mmg cine makcik. baru je masuk Islam. saye yg ajr die.” nk muntah drh aku tahan gelak. bunguk btul cipel. makcik tu pun pcaye n ckp, “bgusla cmtu..ajr die elok2 ye..” makcik, nasib sy pnye bibir koyak makcik. kalau x, dh mmg sy gtau makcik hal sbnr. dh tu dtg plk skmpulan nurse b’pgkat gadis2 yg tgh praktikal dtg. nk check aku. sorg tu dtg, pgg tgn aku, nk amik bacaan nadi. pnye syiok die, dh smnit lebih pstu, ktua nurse yg tua tnye die brpe nadi aku.,die jwb, “eh, t’lupe la saya..” smbil wat gaye gedik2 mohon ditepuk dahi. dah nurse tua tu bengang lntas die plk yg amik nadi aku.

start dr tu, tiap kali grup2 nurse dtg nk check, aku ngan cipel lari p tmpt wad b’salin. tiap kali bjalan, sume pndg aku cm aku ni resakse dlm cite otromen. hina jgk la aku rase time tu. psl slalu lari time nurse dtg check, aku disuruh balik rmh. nurse tu ckp, “tiap kali kitorg dtg check kamu xde. baik kamu blk rmh jela. rmai lg nk duduk katil kamu tu!” dan aku gmbire gile dpt blk. aku duk sepital cume 2 hari 1 mlm. skjp je rase pngalaman yg hebat tu b’lalu.

btul kate huda, syukur lagi dan lagi kehadrat Ilahi kerana Dia memanjangkan umur aku. aku diberi pluang utk mantapkan iman sebelum b’temuNya. Alhamdulillah. trima kasih kpda cipel sbb jage aku dgn baek. kami dh mcm adik beradik kembar, cume x seiras lgsung. kepada adik aku yg x knal aku time aku t’baring tu, abg x ksh pn dik. abg phm ko bingung time tu. kpda mber2 yg lawat, time kasihla. aku bhgia jgk ade pngalaman sbgitu.tamat cite eksiden.

p/s : ape p’dpt korg 1st time tgok gmbr atas tu? bile aku tnjuk huda, 1st die ckp, “eii..acha buncit..” sumpah aku x prsan langsung sblum tu. mmg prempuan sgt observant kn?hehe