kamu bukan lembu susu

lampu

sebelum ke part strusnye yg penting, aku nk gtau kat sape2 yg bljr kat UM, USM, UiTM & UTM taun akhir atau sdg buat master, rase2 nak internship kat jepun, korg ade peluang yg gile gempak x hingat ni! aku x tipu. korg dpt elaun lagi. aku nk terangkan pn x reti, tp korg le download kat sini butir2 die. elaun dpt sgt byk yg cukup sgt3 utk korg idup dan korg mmpu bli iphone ngan DSLR lagi bwk balik. dah tu tiket pegi balik pn dapat duit. sape2 yg berminat, download bnde tu n send la scpat mgkin. smpai 22 mei ni aku rase tarikh mohon die. sempat lagi weii!!

habes cite psl tawaran tu. baru2 ni aku sgt bingung memikirkan mcm2 bnde. aku cume nk korg same2 pikir dgn aku sbb aku x mmpu slesaikan p’mslhan ni. masalah bermula apabila aritu aku tngok berita jepun yg ade org wt bahasa isyarat kat bwh die. masalah die b’kmbang dgn sangat kusut. antara masalahnya :

  • bile aku tngok org bhsa isyarat tu, aku terpikir, bahasa isyarat ni global ke? maksud aku, bahasa isyarat jepun, same ke dgn bahasa isyarat malaysia?satu dunia same ke? agak2, kalau org bisu malaysia jmpe org bisu jepun, mereka b’bahasa isyarat, mereka fhm x antra 1 same lain? kalau org yg mmpu b’cakap, sorg ckp melayu, sorg ckp jepun, sudah tntu mcm haram x phm kn. kalau bhsa isyarat bagaimana?
  • aku pikir lagi dgn kecikkan skop. aku pikir secara domestik. di malaysia, org bisu cina, ngan org bisu india, kalau b’bahasa isyarat, mereka fhm x? aku x tau..fhm kot kan?kalau mereka fhm, org di negara lain gune isyarat yg same x? ke die b’beza ikut negara e?..pening siol
  • masalah baru timbul bile huda tanye aku, lembu jepun ckp bahasa jepun e? aku t’pikir, ye x ye jgk kn. lembu macam mane korg rase? lembu mlysia kalau jumpe lembu jepun, mereka fhm x? bahasa lembu mereka global x? atau mereka same cm kite, yg duduk di malaysia rata2 b’bahasa melayu, yg duduk di jepun, mengembu dgn bahasa jepun. susah kn?
  • aku x puas ati lalu aku pikir lagi, aku kecikkan skop gile2. lembu mengikut negeri aku fokuskan. lembu kelantan ade loghat die t’sndiri x korg rase? cmtu jgk dgn lembu2 penang,  negeri sembilan dan melaka. ade loghat mengikut negeri masing2 x agak2 dlm bahasa lembu mereka?

gile susah nk dpt jwapan kan? kalau korg free2 dlm toilet, korg fikirkanla psl bnde ni. t’isi sikit mase korg. harap2 korg fhm ape yg aku cube tanye kali ni.. ni kalau family aku bace ni, mesti mereka rase nk je cucuk ktiak aku dgn garfu..

p/s : kalau korg pening b’fikir, agak2 nk ketenangan, download n dengarla zikir munajat ni. sgt menenangkan jiwa kamu tahu! (akhirnye ade input jgk sdikit entri kali ni..hehe)

5 Responses to “kamu bukan lembu susu”

  1. pink lavender Says:

    pe la mi ni…da men2 je tny soalan tu..sigh..wat malu da btui..keke..nti mi grad, mi kaji la psl bnde ni!hehe

  2. weh mid,ak nk g jepun gakkk!!!!!

    tuk dak2 cni ade x?ade la,ade la…plissss~

    ^^!

  3. haha…kude ko mid…ape da persoalan ko…same dol ng persoalan jiwe dan rage ak suatu ketike dlu…haha…ak ingt ak sorg je yg terpikir soklan mengarut ini suatu ketike dlu…skali ko pn same…haha…

    stiap kali ak g bank mengeluar kn duet (ni kiasan dol,mkne ny time ngh buang air la tu mid…hoho),abes mse aku memikir kn persoalan tersebut…sehingga la ak xsedar yg duet ak da abes kluar…haha…peristiwa itu berlalu sehingga ak xterpikir lg mengenai ny tatkala aku g bank…tuptup,ko timbul kn blk…haha…bgus r mid…klo ko de jwpn,jgn lupe share…spy ak leh kluar kn duet dgn hebat dan byk ny pas ni…haha…

  4. hadzhamdan Says:

    okay, saje nak jawab soalan yang first. Sign language is not international… Even kalo kat UK n Ireland pun tak sama…Tapi tak la jauh beza sangat pun. Most country ada masing2nyer sign language, apatah lagi di jepun mahupun US…ni menjawab secara general la..

    Hermy..hermy, banyak lagi menda besar kat dunia nih yang boleh difikirkan daripada bertanyakan ttg bahasa lembu..huhu..

  5. parkins07 Says:

    azhan : aku tau dah an.minda ko lagi rosak dari minda suci aku. haha!!

    hadzhamdan : hehe.thanx hadz.. aku t’tarik la nk kaji bhsa lembu. mane tau le jadik tokey lembu nti..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: