robot lembab

1stly, time kasih kat huda sbb upload vdeo en.robot tu kat youtube. tajuknye pn sdap skali.ye ye..aku tau korg bosan tngok en.robot kat video atas tu. tp at least aku bangga gak aku dh penah wat command utk robot.hehe.. wlaupun lembab, tp aku ngan mber2 jepun aku ttp hepy sbb dpt  siapkan motion en.robot tu. kitorg x pkai controller, kitorg setkan p’gerakan robot tu. task die, en.robot tu amik binatang bebola pejadah itu, kmudian ke belakang 20cm, kedepan smula utk masukkan bebola pejadah itu dlm gol. mcm mudah bkn?

masalah yg plg besar aku gtau kendian, aku gtau mslh simple2 dulu. ye itulah, aku x suke en.robot. aku x phm pejadah lgsung awl2 time buat matriks dan vektor robot tu. cm aram! ape yg aku kire sudut tgn en.robot tu ntah. skip trus ke akhir, dh siap2 setkan command, robot tu jln2 dan x pegi ke arah gol. mmg badigol punye en.robot. edit2 sdikit dan bile time utk amik video utk dinilai sensei, Alhamdulillah..skali amik je dh masuk gol, yg dlm video ats tula. sibaik ko en.robot!

bkn itu yg aku nk crite, mslh yg plg besar adlh bile mane nk stabilkan en.robot tu time b’jln. kaki die, berat bdn die, kaki sbelah lagi, sume kena amik kire. mcm2 gaye kitorg buat di badan sndri, utk diaplikasikan kat en.robot. die suke t’golek!!! mase tu, SUBHANALLAH. btapa b’syukurnya aku, dan btapa MAHA AGUNG nya ALLAH aku rase, mjadikan manusia dgn secomplete2nya. aku b’diri sblh kaki, tnpa perlu kena setting2, dgn cukup stabil. smpaikan mber jepun aku pn ckp, “bile buat robot ni, baru sedar yg penciptaan manusia ni hebat sgt3 kn!” betapa b’untungnya aku rase aku kenal ALLAH bile aku dgr die ckp cmtu. mber2 jepun aku tu x tahu tntg Tuhan yg MAHA BESAR. mungkin slh aku juga xde kekuatan nk smpaikan kpdanya. YA ALLAH, berilah aku kekuatan utk mnyampaikan kebesaran-MU kpda mereka yg tidak tahu ya ALLAH. smoga kami sama2 dpt menjadi hamba-Mu yg b’iman..amiin..

3jam jgk nk siapkan command utk en.robot tu, dan akhirnya bjaya dgn gumbirenye. aku lg hepy sbb mlalui eksperimen ni, aku mmpu merasakan lagi betapa besarnya kekuasaan Allah. trima kasih ya Allah kerana m’beri hambamu yg lemah ini pengalaman sebegitu.

p/s : bile last time korg dgr or melagukan Asmaul Husna? kalau ade, dgrla. kalau xde, ni aku bg link utk download. cume mahu b’kongsi..

2 Responses to “robot lembab”

  1. pink lavender Says:

    Mi..nti cipta plak robot yg boleh kms2 umah, siap mop,sapu lantai,cuci pinggan…hehe…

  2. parkins07 Says:

    hehe. robot mop2 lantai ngan cuci pinggan dah ade da. kite bli jela nti k!=P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: