sentiasa menjadi diri kau

mase aku balik malaysia yang lepas (awal tahun ni), aku dikejutkan dengan dua trend baru.

1st, shuffle. macam gampang trend ini. aku tak tahu kat mane kacak die shuffle itu. kau terkinja2 dengan kaki ke sane ke mari sesuka ati kau. aku bukannye anti trend. tapi aku realistik terhadap sesuatu trend. ini macam kera kena sawan, kau terkinja tanpa arah tuju. ok la, aku boleh terima dengan anggap ia satu senaman walaupun ianya agak macam syial. aku tak paham ape yang kau perjuangkan. kacak sangatkah kau dilabel budak shuffle? kalau kau bermuka bandar, tampak moden, memang layan electronic music, aku boleh consider jugakla. tapi kalau kau bermuka kampung, (lagi2 kalau kau budak kampung aku), sumpah kau layan lagu rock kapak, tapi kau nak berimej bagai kau budak shuffle, mungkin untuk dapatkan gadis bandar, aku memang sumpah geli dan akan memaki kau sedaya upaya.

2nd, trend lambakan di pasar malam & bus stand baju tulis besar2 “Saya Sayang Mak Saya”, “Awak Tak Perasan Saya Sebab Awak Perasan Awak Cantik”, “Apa Pandang-Pandang Kalau Suka Cakap Suka”. aku tak kisahla kalau kau nak pakai baju ala2 indie begini. tapi yang aku panas ati bila kau pakai baju “Saya Sayang Mak Saya”, tapi hakikat sebenarnya, kau betul2 sayang ke? setakat kau ingat kat mak kau, kau fikir itu sayang? mak kau pesan kau jangan tinggal sembahyang, bukan setakat kau tertinggal satu dua sembahyang, malah kau tak sembahyang pun. kau tak amik kisah pasal sembahyang, dan pastinya, bile masa kau doakan kesejahteraan, kesihatan, panjang umur mak kau? lepas sembahyang la mase kita biasa doa, at least kalau kau sembahyang, sehari 5 kali kau doakan mak ayah kau. kau kata sayang mereka kan? aku tidak kisah kepada kau yang pakai baju “Saya Sayang Mak Saya” dan betul2 menghargai mak kau sebenar-benarnya. yang mak kau pinta adalah doa, takde mak kau terhegeh2 mintak kau pakai baju tulis kau sayang mak kau, tapi perangai macam saitan.

yang aku cume nak sampaikan kat sini cume, kau kena realistik dengan ape yang berlaku di sekeliling untuk kau terima pakai. tengok diri kau sendirilah.. contohnya, untuk tampak kacak, trend common adalah dengan memiliki DSLR. kalau kau pencinta fotografi, memang aku salute. ke mane2 dengan SLR untuk mendapatkan shot menarik. aku suke dan respek itu. tapi kalau kau hanya sekadar poser, ke sunway pyramid, ke central market, ke uptown pun kau bawak SLR hanya untuk nampak kacak demi mengikut trend, kau memang bangang. jadilah diri kau sendiri. aku balik malaysia lepas ni ape pulak trend baru yang berkembang agaknya.

18 Responses to “sentiasa menjadi diri kau”

  1. oh aku gila setuju dengan kata2mu!! haish aku tak paham dgn org yg suka pakai baju2 tuh tapi tak sesuai ngn dorg…n shuffle to make them look good? duhh~ importantly, SLR sebab nak bergaya. hahahha!!!! tahpape.

  2. heheh… agak menarik.. shuffle eh? macam gampang lah…

  3. tu yg aku xpuas ati tuh!!!
    baru ja nk lepaskan geram. nasib baik ko dah hentam abes2 kat sini..
    dan dan skang ni suma org nk pakai kamera..damn!!!
    ni yg xbest neh!!
    nnti aku pon kena cop ikut trend!!…

  4. brooo..gua nak tanye..shuffle tu menatang ape? mcm shuffle kad men daun terup tu ke?

    • parkins07 Says:

      aku bingung ni.. ko tgh tanye aku srius ke ko buat lawak ni? nak gelak tak sampai ati..x gelak cam dem soalan ko.. haha! shuffle la ngeng. ko google tengok, usha youtube ke.. hehe. boleh x bro? ke nk aku jelaskan gak?

  5. budak shuffle Says:

    aku budak shuffle wey. shuffle tu satu bakat dan satu seni zg bole dipelajari. ape salahnye kan? xelok judge org cmtu

  6. budak bukan shuffle Says:

    to budak shuffle.
    ni free country, si apek ni duduk siap east country lagi.apasal xboleh judge suka-suka hati?
    gua pun xpandang bakat shuffle.kalau break dance.gua salute sikit.

    • parkins07 Says:

      tul2…aku pn lagi respek break dance sebab nmpk la movement die yg smart2 dan kacak.

      btw, to budak shuffle, aku actually bkn judge. aku just tulis ape yg aku rase terhadap shuffle. kau pun boleh tulis sesuke hati ape yg kau rase.. no big deal!

  7. Wan M Faiz Says:

    Tak baik Hermy cakap macam tu kat orang. Mukmin kene bahagiakan mukmin lain dengan lidah dan tangan.

    • parkins07 Says:

      gee! abg gerang..hehe..mintak maap yek. actually ni aku tulis time bosan dan ssuke ati aku jek. xde plak aku b’maksud sungguh2.. btw, time kasih gerang atas nasihat ko. big respek bro!!

  8. si comel Says:

    nak comment tapi nak gelak jugak awk tersipu2 sebab kena marah ngn wan mohd faiz..heheheheeh(gelak2)

    comment nye..sy rasa cumeyl je shuffle..tak suka break dance sebab merbahaya..silap aribulan patah tengkuk trus mati..biar la diorg kan..

    • parkins07 Says:

      haha. x sgka abg gerang bace blog mengong ni. kehkeh=P t’kjut oo..t’kedu jap kena sound..haha

      ok. hormat pendapat awk. tp stil, shuffle tidak ke mana pd saya..

  9. Ahh kau dayana..kau suke je gelakkan orang..
    ape ni dayana.. sokong la hermy..haha

  10. err..
    tanpa DSLR aku..
    aku rase..
    aku still tampak kacak bergaya…
    aku pun xtahu knape…😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: