ramadhan ya ramadhan

assalamualaikum. macam biaselah di mane2 jua, sempena bulan puasa ni aku mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semuala tak kira yang puasa ke, yang x puasa ke, yang betul2 puasa ke, yang puasa tahan lapar n haus je ke..selamat berpuasa. harap tak terlambat bagi aku untuk mohon maaf kat sume member2 n sesape la yang penah kena maki direct ke, indirect ke, terutamanya yang agak2 dulu penah jadi mangsa kutukan rasmi dalam blog lame aku. mohon ampun dari segala kesilapan zahir n batin. niat tiada lain, hanya untuk merapatkan ukhwah islamiah dan kasih sayang antara member2. aicehhh..hehe

diam x diam dah 20 hari kite puasa. x sedar kan? time does flies very2 fast. tanda2 hampirnya kiamat inilah, mase terasa begitu singkat, tapi tak tahu kenape jadinye begitu. dlm 20 hari ini juga, puasa betulkah kita?mata, telinga, mulut, tangan, kaki kau puasa?ke kau hanya tahan lapar n haus je?tido mati dari malam ke pagi, subuh ke mane, baik sikit kau sembahyang zuhur, asar sibuk membeli juadah, masuk maghrib kau balun pulun makan sampai tersembul pusat, pastu tersandar dan terlelap tertinggal maghrib. aku up sikit kau jadi baik, pergi surau terawih kononnye, padahal niat dalam hati nak jumpe borak2 ngan member. hari2 kau beginikah?aku harap taklah. aku nasihat diri aku sendiri sebenarnya. rugi besar kalau ramadhan berlalu tapi kita tak dapat apa2 darinya.

aku cume nak petik sikit je, pasal didik hati bace Quran. time syaitan2 kena ikat ni la baik kite didik hati lawan nafsu kita. nafsu memang x sukenye bace Quran. kau bacelah, bukaklah Quran tu. x dapat banyak sikit pun jadi bai. hari2 kau perutukkan x banyak, 10 minit pun xpe. x nak pakai minit, kau bace setengah muka pun jadilah. pelan2 kayuh. yang dah salu bace 2 muka, up jadi 3 muka ke. sikit xpe, janji istiqamah. kalau kau dapat teruskan amalan tu smpai lepas ramadhan lagi cantik.semoga kite diberi kekuatan.

aku baru lepas terbaca satu tazkirah ramadhan yang membuka kepalaotak dan minda aku. tazkirah yang sangat bagus pada aku. tazkirah berkenaan bagaimana kau sibuk baca al-quran laju2 untuk kejar khatam di bulan ramadhan. lebih baik kau baca relax, sambil bace makna, sambil fahami isi kandungan al-quran. daripada kau khatam 2 3 kali tanpa kau faham maknanya. astaghfirullah. aku tidak pernah terfikir sebelum ni. nah, kau pun bacelah di sini.

notakecil : lame gile tidak update kerana balik malaysia aritu, kelajuan internet kau paham2 jelah. selamat beramal dan selamat mengejar ganjaran lailatul qadr! ni ada link download zikir ya latiff, sape2 yang belum ade, silalah. amankan telinga kau dengan zikir.

4 Responses to “ramadhan ya ramadhan”

  1. alhamdulillah…thnx mid zikir tu…semoga d rahmati Allah…ya Allah, temukan lah kami dgn Lailatulqadar Mu…amiin

  2. salam. thumbs up!
    sy dwnload zikir latif. thanks for sharing.

  3. amin.. tenang aku bace post ko nih.. bermakne sungguh.. aku mmg sallute ko la bro🙂 ttibe rase diri aku jahat sungguh.. adess..

    • azhan : ramadhan dah abis an. mintak2 jumpe next ramadhan.

      zara : thanx to u 2.

      zxara : jgn dol. huhu. same je. aku pn jahat gak. just nk igtkan diri sendiri sbnrnye. samat ari raye dol. kol ko 2 kali x angkat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: