kau perlu tahu kenapa

almondsalam. aku mintak maap lagi sekali sebab entri mencarut sebelum ini agak kasar dan tidak sesuai untuk kau yang alim baca. aku tidak alim, juga bukan baik sangat. aku cuma mahu dan berkeinginan menjadi baik, bersama kau orang sekalian juga. pelan2 kayuh pun jadila..sampai insyaAllah satu hari nanti. banyak2 doa la kan. entri mencarut itu aku da buang, pengajaran die, jangan kau mencarut.

gambar atas takde kena mengena dengan entri kali ni. aku cuma nak jelaskan beberapa persoalan yang sering ditanyakan kepada aku dan mungkin kau tak tanya pun, tapi aku sibuk nak gitau. tak tau malu gile aku. hehe. kau nak tahu, bacalah. takde, kau pegilah blog orang lain yang lebih bergaya.

first, kenapa aku selalu balik mesia belajar kat jepun ni. asal cuti, seboleh mungkin aku nak pulun habiskan dengan balik mesia. cuti musim sejuk, seboleh mungkin aku nak pulun 3bulan balik. jelesla kau orang yang cuti winter pendek! haha. aku balik tidak lain dan tidak bukan, kerana mak abah, family dan anak2 aku, juga huda. tapi yang paling penting ialah mak abah aku. macam kau orang jugak rata2nya, aku keluar duduk jauh dengan famili dari form 1, sampai sekarang ni, masih berjauhan dengan famili. walaupun boleh kata tiap hari aku contact famili aku kat sini, tapi lain dol, dengan pulang ke mesia, tatap wajah mereka, dapat peluk cium mereka. sangat lain. aku dah rase sekarang ni sepatutnya aku kena spend banyak masa untuk mak abah aku. mak selalu pesan, study penting, tapi aku akan cakap, mak abah lagi penting. ok, aku da start sedih.. kau tak tahu bila masa mak abah kau akan jadi mayat. ini suatu yang pasti berlaku. aku tak dapat bayangkan kalau2 aku tidak sempat tatap wajah mereka sebelum mereka menjadi kaku, atas sebab aku duduk jauh di sini. aku belum menjadi anak yang soleh, tolonglah ya Allah, panjangkan umur mak dan abah aku. sebab nak selalu dengan mak abah, aku selalu balik. aku rindu nak peluk cium mereka tiap masa. kau pun aku pesan, ade cuti, baliklah..nanti mak abah kau dah jadi mayat, balik pun tak gune. pikirlah.

kedua, kenapa aku tak layan facebook yang kau orang layan gile gaban. satu sebab yang pasti, aku tak suka facebook sebab ianya terlampau crowded pada aku. aku tak suka sesak2. aku bukak jugak kadang2 dengan harapan aku mampu layan fb macam kau orang, tapi bila aku bukak, tak sampai 5 minit aku dah rase sesak. dan aku akan matikan window fb. aku seorang yang simple, dan suka bende simple, tak perlu macam2 function yang crowded. aku begitu. macam blog inilah, aku suka ianya simple. tak perlu ade macam2 widget. sesak. itu cara akulah. kau dengan cara kau itu hak kau dan aku hormati. aku tak suka sangat dengan blog yang sesak dengan glitter2 dan widget berderet2, lagi2 yang siap ade muzik. bukak2 keluar lagu. tapi jangan risau, aku akan bace jugak, cuma aku akan terus cari kat mane nak pause kan lagu itu dulu. aku tak suka suasana gamat. aku simple, tenang dan kadang2 sahaje kalut. haha. pecaye x? cukup kau percaya sekadar aku seorang yang simple. hehe

aku ade satu soalan ni. kalau ade makcik yang terer masak bace blog aku kan bagus, pasal aku nak tanye pasal masakan ni. tapi takpela, kau yang tahu bagitaula. tak tahu, kau buat teori sendiri pun aku akan cuba percaya. camni, kenapa bancuh tepung untuk buat cekodok ke, jemput2, lempeng, capati tak boleh gune air panas e?aku dah penah kena sekali, gune air panas buat jemput2. lembik jadiknye macam jeli gamat kau tahu! baru2 ni aku cube lagi dengan gune air suam sikit je..sikit je die panas. buat tosei. tosei aku rupe kuih bengkang penyek jadiknya. tak paham aku. mesti kena air sejuk baru jadi. kenape e? struktur ape yang berubah kalau gune air panas? tepung memang takle gune air panas e? kau yang tahu, tolongla bagitau. aku pikir jugak pasal struktur kimia dia, hutak aku mereng dah pikir. x jumpe jawapan. xpela, aku dah dapat pegajaran, takleh langsung gune air berhaba bancuh tepung.

last sekali, dak2 mrsm serting weh, jom a plan buat aktiviti tahunan kita cam biase. reunion underground! hehe. jom2.. takyah kecoh2 dol. tak suke official2 nih. pening kepala. jom2! gua balik kang kita gi pulau!! azeela kate die sponsor chalet! yeehaa!!

14 Responses to “kau perlu tahu kenapa”

  1. weh aku terbayang sipadan!!!
    tulung jangan buat masa bulan 5, 6 dan 11, 12.
    tapi kalau aku seorang je yang bermasalah bulan tu. aku redha. T_____T

    anyway, satg aku tepon makcik aku tanya kenapa ye air berhaba bertemu tepung, adunan jadik kurang mantop. oke oke. aku tepon skg.

    chow!

    • haha. gile ko nak buat sampai sipadan. tunggu masing2 da jadik dato’ datin ah baru leh wat kat sipadan..

      pasal tempat kita bincang len nanti. wat conference ke..

      jgn risau shy..mmg takkan buat bln 5,6,11,12.. pasal aku pun takdek. haha.. tak taula kot2 orang len plan time tu.

      makcik ko pembuat tepungkah? selamat bertanye..hee

  2. uhuk2..
    mie..nk kate aku pndai msak xla sgt..tp at least aku tau gak la sket2..hahahahaha..
    tpung tu sjuk..ko xleyh bncuh ngn bnda pnas..kne gn air biase suda..
    klo ko guna air panas tpung tu da masak sket..
    sbb tu ko goreng jd bantat..
    ko try tnye sape2 lg..tp aku rs cmtu kot..
    blum pnah aku dga org bncuh tpung gn air panas sblm ni..
    ko membuatkan aku terpana..hak3…~~

    psal reunion..
    aku berdoa..berharap..dan ……ape2 yg swktu dgnnye..
    kowg plih trikh yg aku free..puhhhh…aminn….
    klo x mesti aku frust guling2 msuk longkang cm last tym..
    ko xsimpati kt aku ke??
    =)

    • ye ke x penah org buat bancuh tepung ngan air panas?haha..aku jela ni? ahhhhhh…malu2..haha

      time kasih a yai gitau aku psl tepung jadi bantat tu..walaupun aku tak tau bantat tu ape..ko jgn mencarut yai!! haha..takpe2..aku kaji ape itu bantat pasni..

      reunion, taun lepas tuka tarikh kernamu ko tau x yai. last2 ko yg x dpt join..sadis. xpe2..kali ni akn try seboleh mungkin tarikh terbaik..

    • Betul2.. alih2 kau xdapat datang lak… Kau jangan mencarut jugak ok… HAHAHA

  3. jom2…gua ada masa sampai 25 ni je kat bumi tronoh ni..nak balik umah for good da…so, bile ko balik wahai apek?
    underground pun xpe..gua nak join gak..

    • gilak dah nk abes belajar.. syiok gile lu bai..adoiyai..aku sikit punye lame lagi nak abes ni..adess

      plan2..disebabkan lu dah free nanti, lu akan menjadi orang kuat untuk reu underground kite kali ni! sape stuju? ~~ gua2!! gua stuju beb!! haha..

      gua balik taun depan dol.. nanti kite lepas rindu ye! ngehngeh!

      • Haha.. Gua ON Bai.. tapi gua tak bli tiket lagi sbb gua tunggu result keluar baru gua leh beli tiket.. gua final sem jugak ni bai.. tgh exam gak ni.. Tu yang kalut sket skang ni..

        Gua balik jugak tapi tak sure bile lagi.. nanti gua roger2 lu kalau sempat.. gua abes exam 23rd nov…

  4. laaa..aku igt ko tulis psl reu..ak tgk kt status ym ko tulis reu..klu ko nk reu utk skolah rndh ko..ak xnk amk tau la..tp klu nk wt skolah mnengah ko..kompem ak nk tau!!hahaa..ak sts skog ats pe jua idea y dikau berikan..haha..

  5. aku setuju gak, maaruf jadi kapla tis tym.

    phew~ sebek sambung blaja lagi. lalalala~

  6. Weh.. aku buat karipap aritu aku rase aku pakai air suam aku rase… seingat aku la.. Ok je.. Mungkin tepung australia lain dari tepung jepon?

    • haha.lain a plk kan tepung ausie ngan jepun! hebat gile tepung ausie!

      gua igt nk bincang ringan2 dis wik ke next wik.tp xpe a if nk tggu lu habis exam cho. xde hal. maarop ade nk handle!! weehoo!!haha

  7. adui….sebab ko takleh guna air panas:

    suhu la weh.
    kalau dah panas, mase tepung tuh nak gluten, kembang sume dah lari…ko gune air panas, then ko uli lagi, kan? sebab bila panas sgt air tuh, de tak betul2 kembang sempurna. ok, analogi de camni. ko mandi air sejuk pastu air-dry, dengan ko mandi air panas, pastu ko keringkan guna pengering rambut, lain kan hasil rambut ko tuh?

    ok aku xpaham analogi aku sendiri. HAHHA!!! tp yg penting, sila guna suhu bilik. kalau tak, tepung yg ko uli tuh tak kental, kembang dan teradun dengan sempurna.😉

    • jap2..aku bace ulang2 gak zy ko penye analogi. nak sewel dah otak aku yg waras ni pikir. haha. x phm weh!! perghh..high level gile otak kau..ahhh..pening2

      yela, pasni aku gune suhu bilik punye air ye chef izy! oh..t’igt kau t’igt pau..aku pn x tau knape..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: