the arrival – kena tengok

dah lame nak menulis tapi takde mase. kau, kau dan kau dah tengok the arrival belum? kalau belum, lepas ni kau perlu lapangkan mase tengok. aku tak sedar pasal dokumentari ni sampailah madihah bagi im gitau pasal the arrival ni. kebanyakan kau tengah cuti kan? dah habis exam kan? nah, isi mase kau tengok the arrival ni! sumpah addicted dan sangat2 berilmu, untuk kau buka mata.

aku dah lame habis tengok, cume busy dengan hal dunia yang tak pernah habis, sampai baru ni aku ade mase nak menulis pasal the arrival ni. ianya satu fenomena, dokumentari yang sarat dengan info, yang akan buat kau asyik cakap, “ooo..patutlaa..”  atau “wooo..dasyat gile”. name projek pun wakeupproject kan, so that memang video ni akan kejutkan kita dari macam2 benda sekeliling yang kita perasan kononnya, tapi hakikatnya kita semua tengah tido. dan aku sangat setuju, banyak perbuatan kita sekarang ni, banyak dipengaruhi media. gaya hidup kita sekarang penuh dengan konsep hedonisme, astaghfirullah.

yang malay sub tu, ade part yang youtube disabled kan audio die, so that kadang2 aku overlap kan video english ngan malay. hehe. aku nak paham 100%, tak nak cicir2. english aku hampeh. kena ade sub jugak. so, dengan ape yang aku dah sediakan, kepada kau yang belum tengok, tengokla. curi2lah mase. aku pasni nak curi2 mase tengok the divine book & phase 3. hee..

1 bende yang aku nak kita sama2 pikir. kau mesti penah dengar yang facebook dibuat oleh Marc Zuckerberg, seorang yahudi yang mane ade bahagian dari pendapatan facebook die tu,  die salurkan ke israel. FAKTA INI BETUL ATAU TAK AKU TAK TAU, tapi ni jugak sebenarnya salah satu sebab la kenape aku tak layan fb sangat selain sebab utama aku yang tak suka benda crowded(aku ade tulis kat sini). kepada kau yang tak penah bace pasal facebook ni boleh google sendiri or bace kat sini.

lepas tengok the arrival ni baru aku sedar, yang kita tau pasal macam2 hal, tapi kita tido. kita tak usaha nak jauhi, tak cipta macam2 alasan untuk tak layan fb. sebaliknya kita cipta macam2 alasan untuk membenarkan kita layan fb. kan? macam yang ade dalam the arrival, mungkin ini zaman yang mane kite nampak “darkness is the light”. nuuzubillah. sama2 a kita pikir.

notakachak : dikalangan kau mungkin ade yang meluat aku macam baik sangat, lepak a dol. aku cume nak cube jadik baik, b’sama2 dengan kau orang jugak. aku bukan baik mane pun. tak payah cuak kat aku. aku cakap kat kau la siti! haha.

update 1: kamil ade share artikel pasal hukum facebook ni kat komen. oleh ustaz hasrizal, kat sini. kau bacelah sampai abes. dan amik pengajaran. thanx kamil! lu mmg best. haha.

update 2: gua baru teringat, moll ade gitau gua something ritu yang membuatkan gua lebih lagi memandang facebook menyokong israel. moll cakap yang kes perdana menteri palestin punye facebook fanpage kena delete. fan die sikit punye ramai gua cakap lu bai. gua pun search pasal ni tadi dan ni yang gua dapat.

sebab gua kuarkan hal2 ni bukan ape..gua nak kite same2 fikir. cetus dalam otak untuk berfikir, dan timbulkan kerisauan agama. asik risau hal dunia je kan. k bai, chalo.

Facebook Deletes the FanPage of Esmail Haneea

13 Responses to “the arrival – kena tengok”

  1. salam..
    hermy..act xde pape pun dgn facebook 2..xyah risau…
    boleh tgk link ni utk penjelasan dari ustaz hasrizal..=]
    http://saifulislam.com/?p=6714

    • thanx kamil for the share. pheww.. x rase bersalah lagi pasni main fb! yeeehaa!! kehkeh

      tp tula, kdg2 aku nengok, kakak aku sndri men gem kat fb kan. cam melalaikan a plk bendenye bile byk sgt function ni kan.. dahla cam best pulak tu function2 die..dem..haha.. sibaik aku tak start addicted lagi..

      xpe2..janji aku ade account fb, kire up to date a aku kan! haha.. cume aku orang kampung yg x phm camne nak men fb.. adehh

  2. ceh…bnda2 kompleks ko leh fhm main fb xphm..kampung la sgt~ hahaha =p

  3. salam emi..
    iyola tu org kampung sgt..
    pasni aku jarg la on fb ke, fs ke, ms… hehehe~~xdela.
    btw,smua bnda yg ko tulis bagus!
    bangga mak ayah ko kan?
    alhamdulilah~~🙂

    • salam isya. haha, ko pun tau aku bdk kampung kan! siap tau kmpung aku mane lagi. hehe

      ish..mak abah aku tak tau aku punye blog. kami orang kampung.. hehe=P

      alhamdulillah

  4. salam.. hah.. mak ayah aku mula mengetahui ape itu blog. haha.. mmule dowang ingat blok batu tuh.. maka selaku waris pengusaha cc yang bjaye, ko, aku sokong wat blog. ajo parents ko skali wat bog. bru cambesh parents2 wat blog.. huhu..

    p/s : kg kite maju pe.. mmacam ade.. haha. angkat kpala sket sudah nampak bandaraye BP maa.. haha

    p/s : siti chuak sama kau.. haha.. terbaek la ko emi..😀

    • parkins07 Says:

      haha. kalau abah aku wat blog, nanti die promote bisnes batu nisan atuk aku tu…kacak gile!! hehe..

      boleh a kate maju..ade orang cam ko nal..xde orang cam ko, mawi pun takmo shooting kat kampung kita ko tau! haha..

      siti cuak sama aku.. hampeh gile. haha.

  5. la………….abi kat sni rupenye…penat t cari abi xjumpe2….mcm mne abi leh sesat kat blok batu emy nih,??heeeee

    aah….emy org yg menakotkan…suke ckp2 bende peneng2 kan pale mcm org politik…weeee weeeee

    • parkins07 Says:

      dah sudah..laki bini ni buat jejak kasih kat sini pulak..haha..

      kalo aku cakap pasal politik sungguh kang tekejut lak ko ti.. hehe.. ngeng gile siti.. ko ckp nk blanje aku makan nti aku blk! jgn lupe..

  6. woitttt…ade ke aku ckp nk blnje ko mkn?? mne deee….xde xde

    aku cinta sama zainalabidin,!! weee weeeee

  7. great work and effort! nk ikut jgk! =)

  8. ana muslimah Says:

    assalamualaikum… syukran atas info di atas yang sangat berguna.semoga usaha saudara akan sentiasa mendapat berkat dan rahmat dari Allah.ameen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: