Archive for June, 2010

bunga hati

Posted in hati lalala kata with tags on June 25, 2010 by sinyu lalala

senyum aku senyum kamu
senyum aku asal dirimu
tangis aku tangis rindu
tangis aku penuh syahdu
pernah aku lelah
untuk gembira tiada helah
hidup berkalungkan rintihan jiwa
mencari nur di balik kata
kosong..
dan sepi aku kembali
dalam rindu yang berbaki
dalam kasih yang terhenti
dalam cinta tak terbagi
masih kuukir senyum
pun resah hati patah
pun gundah jiwa parah
pun pedih aku pasrah
kucari redha di kala malam
menyendiri, berseorang
sedetik menitis dan aku hilang
dalam sirna mencari sayang
pergi aku tinggal kamu
pergi kamu bersama restu
andainya aku pergi dulu
sayang untukmu ke akhir hayatku
duhai kamu si bunga hati
Selamat Berbahagia ke akhir nanti..

Advertisements

lindungi kami Tuhan

Posted in otak lalala kata with tags on June 20, 2010 by sinyu lalala

Bersyukur tidak hanya cukup dengan melafazkan Alhamdulillah. aku nak bercakap tentang apa yang kita semua lalui pada hari-hari kita.. mane yang betul, mane yang tak betul, mane yang bagus, mane yang tak bagus, mane yang bajet macam bagus..heh!

begini, aku lihat kita ini kurang sangat bersyukur, aku sendirilah terutamanya. bersyukur sekadar melafazkan di bibir, kire ok lah kau masih ingat untuk mengucapkan Alhamdulillah tu. tapi ramai jugak yang tak mampu untuk buat bende simple itu. lepas makan, lepas bersukan, lepas bangun tido, lepas sembuh dari sakit, lepas lulus dalam exam, dan banyak lagi benda yang kau perlu ucap syukur. hatta setiap mudarat dan ujian yang kau terima, bersyukurlah! kerana itu tanda Allah masih peduli pasal kau. jangan sampai Allah malas nak amik peduli pasal kita..nauzubillah.

bersyukur dengan perbuatan kau.. pastikah kau buat? bagaimana Rasulullah yang maksum itu sampai bengkak-bengkak kaki solat, bila ditanya oleh isterinya Siti Aisyah radhiallahuanha, kenapa Nabi s.a.w. masih solat sampai bengkak-bengkak kaki sedangkan Nabi s.a.w. dijanjikan terampun dosa yang telah lalu dan akan datang. jawapan Nabi s.a.w. ringkas, padat, tepat dan jitu, “salahkah aku menjadi seorang hamba yang bersyukur..”

begitu sekali untuk menjadi hamba yang bersyukur.  setakat jage solat 5 waktu, nak kate kita hamba yang bersyukur? haha. balik awal la bai.. tak layak langsung kan. bagaimana dalam kehidupan kita seharian perlu hadirnya rase syukur  setiap saat.. setiap oksigen yang kita sedut Allah tak suruh kita bayar seposen sekali sedut, tak perlu kau kena bagi arahan kat  jantung kau supaya berdenyut dan kalau kau terlupa untuk suruh kau akan mati serta merta, banyak lagi yang kau perlu syukuri.

aku tak berapa faham, bagaimana kebanyakan rakyat malaysia berfikir. bila audition AF, malaysian idol, mentor, my star LG, boleh kate lebih setengah juta yang hadir. maksudnya, lebih dari setengah juta rakyat malaysia mahu jadik artis.. oh! itu yang mempunyai keberanian untuk pergi, yang menyimpan hasrat dalam hati kat rumah bagaimana? tentu ramai lagi bukan? inilah rasukan media dalam kehidupan kita tanpa disedari.

aku cuma terfikir, bagi mereka yang ade wajah boleh pergi, cantik atau kacak sikit, tapi suara macam hantu, mesti akan cakap, kalaulah suara aku sedap, mesti hot gile aku.. yang suara sedap tapi muka tongkang pecah, kalaulah muka aku cantik/hensem, mesti market gile aku.. oh, itukah doa kau? haha. pegi mampus.

doalah semoga diberi kefahaman agama. ramai yang terlupa untuk doa sedemikian. hanya berdoa untuk kecantikan fizikal untuk kehidupan duniawi. walhal kau perlu bersyukur dengan setiap nikmat yang kau miliki itu, dan mohonlah diberi kefahaman agama. bila kau faham agama, segalanya akan baik2 saja dalam hidup kau insyaAllah. jadilah hamba yang bersyukur. fahami agama untuk diamalkan! bukan pakai skirt pendek hampir cecah kemaluan, tapi bila ditanya ciri-ciri calon suami, kau mahukan suami yang beriman!! bukan pakai baju nampak lurah, dedah sane sini, tapi bila dikecam kerana seksi, jawapan kau “pun saya seksi, tetapi saya masih tahu batas2 agama. saya tidak lakukan perkara-perkara yang tidak senonoh..” holahola!! inikah jawapan yang kita dedahkan kepada anak2 kita? lindungi kami Tuhan.

kopi jantan tarik

Posted in otak lalala kata with tags on June 6, 2010 by sinyu lalala

tentang solat dan yahudi

seperti biase, lepas zuhur buat bacaan fadha’il amal, serta sedikit kupasan. dan seperti biase juga tadi, ianya menjadi borak2 kosong yang berisi ilmu dengan housemate aku. di bawah fadhilat shalat, hadith riwayat Imam Tirmizi tentang kepentingan kesempurnaan solat dan perlunya solat sunat. tajuk ringkas yang kau selalu dengar sejak dari kecik lagi. kesimpulan ringkas, betapa amal yang pertama sekali akan dihisab adalah solat..Kau dah tahu itu! dan pabila solat  fardhu punyai cacat cela, akan dipandang pulak solat2 sunat..Kau dah tahu itu! dan tatkala itu, kalau solat kau lepas, maka kau sudah mampu mengukir senyum. malang sekali kalau bab solat pun kau dah kantoi..telan air liur lah kau.. Itu pun kau dah tahu!hee..

ulasan ringkas tentang bagaimana kebanyakan kita, time puasa terutamanya, puasa tu buat..tapi tak solat. kau sediamaklum, sebelum puasa, solat dulu akan ditimbangkira.. kalau kantoi bab tu, maka kantoilah! sifir yang senang. itu ulasan dari zaman dulu. zaman la ni, sibuk di sini sana budak anti yahudi, anti zionist, anti israel.. tapi solat entah kemana.. kat facebook, blog, ym, skype, twitter, mane2 sumber yang kau mampu tunjukkan antinya kau pada mereka, kau tunjukkan. walhal isya’ burn di karaoke, azan subuh, air liur basi masih mengalir..sampai matahari hampir tegak, baru kau terjage. korek hidung, berak,  mandi dan bersiap, dan kembali menyebarkan perasaan antinya kau pada saitan2 itu. eh?

tak berminat dengan isu ini. ramai dah sebut.

tentang wanita dan neraka

mengaitkan isu syurga neraka selepas hisab itu tadi..terkeluar cerita yang secara lebih kurangnya, ada wanita berjumpa Rasulullah s.a.w. dan bertanya tentang bagaimana nasib wanita di akhirat kelak, sebab lelaki boleh solat jemaah di masjid, boleh pergi berperang untuk mengejar syurga..sedangkan mereka, hanya duduk di rumah. dan jawapan Rasulullah s.a.w., wanita lebih lagi best. wanita kalau dia taat Allah, Rasul dan Suami dia, die boleh masuk syurga dari mana2 pintu yang dia suke. sedangkan lelaki yang syahid, akan masuk syurga melalui pintu syahid.. yang sempurna solat akan melalui pintu solat dll.. tetapi bagi wanita yang mempunyai ciri-ciri tadi, die boleh pilih ikut suke dia nak masuk pintu mane.  ikut suka hati kau je! best kan?

kalau begitu, kenapa Rasulullah pernah kata, ramai umatnya dalam neraka tu adalah wanita?

situasi mudah..seorang isteri bekerja kat sebuah kompeni sebagai setiausaha, atau kerani, atau sebagai makcik cleaner sekalipun, bos panggil masuk dalam pejabat. dalam pejabat berduaan, kalau sekejap dan dalam keadaan pintu terbukak takpe lagi, ni duk bincang projek sampai setengah jam sejam, pintu lak tertutup. kau fikir ianya tak mengapa? ianya HARAM dulu kini selamanya! ini bukan aku yang cakap, tapi ustaz Azhar yang cakap. aku cume memetik kata2 beliau dalam ceramah. ianya bukan situasi darurat. sehari sekali kau buat dosa itu, sebulan? setahun? bagaimana dengan suami yang tahu dan membiarkan perkara ni? dayuskah? lelaki dayus tak layak masuk syurga kau tau!

pakai jilbab panjang sampai punggung pun tapi kalau duk dalam kemungkaran dan laknat para malaikat tiap masa, takde gune kan? itu yang Rasulullah kata ramai umatnya kat neraka itu adalah dari kalangan wanita.

beruntunglah kau suami yang mampu memiliki seorang isteri yang sudi menjadi surirumah,  cuci spender renoma ngan stokin bau biawak mati kau setiap hari, menyusukan anak dengan susu badan, memukul anak2 kau dengan kasih sayang, masak lomak cili api + daging salai seminggu 3 kali..omakk aii..sodapnyo..! bersyukurlah lagi dan lagi jika kau dapat. balik2 rumah lepas penat kerja, kopi jantan tarik dah siap sedia!huiiyaii…best kan?

aku menulis bukan nak kata aku bagus..jauh sekali. aku menulis bukan nak menakutkan..jauh sekali. aku menulis untuk peringatan diri aku dan bakal anak2 aku nanti. start dari awal lagi blog ini, aku berniat nak tujukan kepada bakal anak2 aku nanti sebenarnya..biar mereka kenal ayahanda dia camne mase muda. haha.

p/s : kepada kau yang pernah aku tertanya,  “tak sanggup duk umah je ke jage anak2 nanti bile kahwin?” hati-hatilah. mungkin aku pernah terpikir untuk menjadikan kau permaisuri hidup aku. haha. maen2.