Ya Humaira

Seharian berselawat ke rumah rakan taulan di sekitar nagaoka amat menyeronokkan walaupun lutut kian longgar. Marhaban. Baru aku rase RAYA hari ni. 1 syawal semalam agak menyeksa jiwa. kena duduk dalam lab siapkan slide untuk presentation kat sensei. baik2 aje semua. Alhamdulillah. sensei nampak suke dengan ape yang aku buat. perancangan Ilahi yang sungguh indah pada aku.

bercakap tentang Humaira, kau tahu ape maksud humaira? ye ye.. gelaran daripada Nabi Muhammad s.a.w. kepada isteri yang paling dicintai & disayanginya, iaitulah Saidatina Aisyah r.anha. dek kerana pipi Ummul Mukminin ini yang kemerah-merahan, maka dia digelar “Humaira”. so, kau dah tau kan maksud humaira.. iaitulah kemerah merahan.

Saidatina Aisyah r.anha merupakan anak kesayangan sahabat Baginda s.a.w. , Abu Bakar As-Siddiq. Keindahan pekerti Ummul Mukminin ini memang tidak mampu dipertikaikan kerana ianya terlalu indah. Memiliki rupa yang sangat cantik dengan daya ingatan yang begitu kuat melengkapkan pakej beliau sebagai seorang yang layak disanjung sebagai isteri kesayangan Baginda s.a.w.

Menghafaz Al-Quran dan mendalami ilmunya, berpengetahuan luas dalam bidang hadis, fiqh dan qiyas, akidah, tauhid, rahsia syariat, perubatan, sejarah, pidato serta syair adalah kelebihan yang dimiliki Ummul Mukminin. tak pelik lah ramai sahabat rujuk Saidatina Aisyah r.anha dalam banyak hal agama dan kehidupan selepas kewafatan Baginda s.a.w.

Kalau nak cerita pasal Ummul Mukminin ni, memang sampai jumaat depan pun tak habis. terlalu banyak keindahan yang ada pada dirinya, terlalu banyak jasanya, baik pada Nabi s.a.w., mahupun kepada agama Islam sendiri.

arini, aku nak cakap dan mendedahkan tentang kewujudan Humaira dalam hidup aku! siape humaira? iaitulah dia yang kemerah-merahan. heh! aku tak gemar cakap tentang ni sebenarnya, tapi aku rase aku perlu. untuk mengelakkan fitnah2 luar yang mengusik. senang cite, dialah yang bakal menemani hidup aku sehingga ke akhir hayat hendaknya. bergantung kepada rezeki Allah. die isteri no 1 ah kire sekarang ni! hee=D  kau tengok jelah gambar bawah ni!

ye ye. dialah Humaira dalam hidup aku. semoga kami akan bahagia ke akhir hayat bersama. kau pun doakanlah!

1. tibe-tibe sekarang ni aku teringat kesalahan yang telah aku buat pada hari ni. Astaghfirullah. terkedu. perlu minta maaf segera.

2. indahnya kalau wujud seorang isteri seindah Aisyah Humaira r.anha kan! memang takkan dapat sama sebijik, dapat persis 10% pun sudah besar rahmat dah! tapi kena cermin diri, cacat cela di pelbagai sifat! Allahurabbi..

3. kau yang tak penah tengok/bace entri bunga hati, sila bukak sekejap kat new tab. sini [bunga hati].

4. aku tulis entri tu suke2, tapi berperasaan. sehari tu, dalam area tarikh entri tu ditulis jugak, aku yang takde bakat muzik langsung, cube maen petik2 gitar mengisi mase lapang. tibe2 terjadik lagu pulak sambil bace sajak bajet sadis aku tuh.

5. pakai kod bodoh2 je. dan suare aku pun bodoh2 jugak. lantaklah, aku bukan cita-cita nak jadi penyanyi pun.

6. kau yang sangat bosan takde ape keje nak buat, dan memiliki daya tahan mendengar suara budak bajet, download dan dengarlah. kalau nak maki, makilah.

7. rakam guna iphone mase bosan2 2 bulan lebih dulu dah. tibe2 hari ni aku terbukak balik file tu, dan rase nak upload walaupun macam haram hasilnya.

8. [download kat sini]. hanya boleh play gune itunes/quicktime player. aku malas nak tukar format. lirik, same macam entri bunga hati tu. karat gak ah. kau tahan jela.

10. perlu tujukan kepada sesiapa ke lagu ni? tak payah kot kan. semoga dia berbahagia selalu. itu mesejnye! hee

11. chalo bette. wassalam

One Response to “Ya Humaira”

  1. mi…..ku terpikat……..ngn kete merah ko…yooo mbare jiwe ini melihat kete mu yg gah bwrne merah..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: