Archive for February, 2011

TKL7 : ramlahram & selamat

Posted in tips kawen lalala with tags on February 17, 2011 by sinyu lalala

baik, entri kali ni lebih ditujukan kepada engkau yang belum kawen, nak kawen dah sikit lagi, atau ade plan nak kawen tapi takde calon. Oh, dan jugak kepada  yang dah ade calon, tapi tak cukup duit lagi.. yela hantaran cam gile mahal sekarang kan. heh.

dan lebih khususnya kepada kau yang nak kawen dengan pasangan yang kau kenal dalam mase yang singkat.

satu jalan yang mulia jika kau pilih untuk tidak bercinta, tidak berkasih sayang, tidak berdating, tidak berjanji setia bagai sebelum kawen. kau dah dapat elak banyak maksiat kat situ. baguslah.

dari sudut pandangan aku, sebagai peringatan kepada kau yang berkahwin atas dasar cinta selepas kawen ni, tolonglah.. tolonglah jangan expect semuanya bakal indah dalam kehidupan rumahtangga kau nanti.

mungkin ade kau yang terberpendapat bahawa dengan kau tidak bercinta macam couple-couple lain yang bajet hot kat luar sane, dengan cinta ikhwan-akhwat kau, anta anti antuma antunna ana nahnu segala bagai kau di luar sane, kau rasekan diri kau telah menurut segala kehendak cinta dalam Islam, telah menurut jalan perkahwinan yang diredhai Allah, makanya, kau akan bahagia, kau akan tenang, kau akan kecapi keluarga impian kau.. ahaa.. ianya tidak pasti lagi yang pasti!

perkara pertama kau perlu tahu ialah, Allah berhak uji sesiapa pun yang Dia rase dia nak uji. tak kirelah samada kau jenis patuh segala suruhanNya, mahupun kau memang jenis tak amik port langsung pasal agama.

balik kepada situasi, contohnya sebelum kawen kau agak tengok rupe die ni style lemah lembut, penuh sense of loving, sopan santun, hemah tinggi.. kau pun dah kawen memang ikut jalan Islam.. tapi lepas kawen, suami kau yang kau kenali dia alim bagai kitab muwatto imam Malik dalam dada, sebalik tu dia style baran macam haram. kau terkentut dalam selimut time tidur je pun, abes dibakarnya selimut ngan seluar kecik kau sekali akibat marah kentut kau berbau epal hijau segar sedangkan kentut dia bau telor itik peram.

kau pun berdukacita kenapelah dapat suami baran camtu sekali.. padahal dah molek dah jalan perkahwinan kau..

kononnya kau telah ikut perintah Allah segala bagai, tapi kenape kau masih diuji sebegitu teruk. nah, sila check balik iman kau..

kat situ, ape hak kau nak persoalkan ujian Allah, walhal kau milik Dia sepenuhnya.. tak begitu?

ok..itu satu. kau paham dah?? bagus.

keduanya, salah kau terlalu impikan yang indah-indah sahaja. dan kau lupa untuk turut sama fikir beberapa kemungkinan yang kurang indah.

asbab kau rase jalan cerita cinta kau diredhai, maka kau impikan hidup yang bahagia je dengan suami kau.. makan bersuap, jalan pimpin tangan sampai tua, geletek menggeletek, puji memuji..

tapi kau terlupa untuk fikir kemungkinan yang kurang indah..

contoh mudah, kau terlupe untuk fikir kemungkinan suami kau seorang yang susah bangun pagi yang mungkin sekali bila kau kejut subuh, kau yang kena tendang melekat di dinding..

mungkin contoh melampau sangat. kau fikir sendirilah yang ringan-ringan sikit.

jadi, sebab kau tak bersiap sedia untuk kemungkinan yang buruk-buruk, bila sesuatu keburukan berlaku dalam rumahtangga, kau pun tak dapat nak handle diri. sedih melampau, padahal kena tinggi suara sikit baru..

yelah, ini sering terjadik pada pasangan yang jenis tak lame kenal sebelum kawen kan. kalau dah lame kenal, dah lame couple, mungkin sekali kau dah tau camne nak handle bila kau kena marah kan. atau mungkin kau dah lali kena maki hamun. so, mungkin tiada masalah lagi selepas kawen.

jangan silap, aku tak bermaksud bahawa bercouple lame sebelum kawen itu bagus. aku cume beritahu bagaimana realiti yang terjadi. dan sejujurnya mengikut pengalaman aku, bercinta lepas kawen itu tersangatlah indahnya yang kau takkan dapat bayangkan bagaimana indah. Ohoooooo Hoiiii indahnye. so, cubalah!

baik, untuk memudahkan kefahaman kau, aku bagi contoh abang kadir dan samsiah yang kini telah beranak dua.. anak pertama mereka ramhlahram 2 taun, dan kedua, selamat 3 bulan. Ini kisah cinta mereka.. mungkin ade pengajaran.

Disember 2008

Kadir kenal ngan samsiah melalui unit bait muslim. padahal kadir bukan ahli usrah ke ahli mana-mana persatuan islamik. kadir cuma rasa die nak kawen, takde calon, dan dia nak perkahwinan atas jalan Islami.

Samsiah pulak memang baik orangnya. ahli persatuan islami, dan kenal kadir lalu unit bait muslim tu lah. Samsiah ni style gatal sikit. perempuan kan, dia suke berimaginasi keluarga impian dia, manja-manja ngan suamilah, main geletek-geleteklah, gedik-gediklah.. memang geli jugaklah.

Samsiah ade tengok muke kadir kat gambar sekali. dan ikut suke die je agak-agak kadir ni romantik orangnya, penuh sense of humor, sopan santun. Dia da mula la pikir pasal keluarga impian dia kunun-kunun bakal terrealisasi.

Kadir pun ade tengok muke samsiah sekali kat gambar. Kadir agak-agak samsiah ni style kuat berangan, pandai masak lemak cili api, kentut bau tak busuk sangat, tak suka harry potter, suka makan kuih sipot, tak suka warna kuning, selalu potong kuku hari kames.. agak spesifik kadir teka.

………….. (banyak lagi aku nak tulis tapi aku ade thesis kena siapkan!! gile betul!)

dipercepatkan cerita, mereka pun kawen atas jalan Islami. segalanya bagai indah. cinta bermula selepas kawen.

Februari 2009

Suatu malam, sedang kadir ngan samsiah baring mengiring berpelukan kat sofa di ruang tamu, sambil tengok tv, sambil kadir raba-raba perut samsiah yang ade ramlahram kat dalam berusia 6 minggu..

Tangan kadir bukan berhenti setakat bermain di perut, malah ke tempat-tempat lain.. samsiah geli sambil ketawa ihik2..

Sukeati doranglah, dorang suami isteri kan.. halal dah.

Keindahan cinta mereka tiba-tiba terhenti.. bilamana suatu bau menyelinap ke setiap rongga pernafasan kadir. Volume tv dimutekan kadir.

“bau apekah?? syaitankah datang mengganggu?? Pergi kau!! Pergii!!  jangan kau ganggu anak isteri aku! ‘auzubulillah…Allahumma rabbahaazihid..” jerkah kadir tiba-tiba.

Kadir memang suka tengok cite hantu malaysia. bile bau busuk sikit je die akan ingat tu bau saitan.

“abang.. rilekslahhh.. tenang bang tenang.. ihik ihik. saya terlepas angin la banggg..ihik” ujar samsiah menggelitik-gelitik sambil usap peha suaminya itu.

Terus terhenti bacaan doa lepas azan yang kadir terbaca tadi. kadir tension. malu bercampur bengang.

“gile ape awak ni! tahyul gile bau kentut awak!! Perghhh!! Rosak paru-paru saye awak tau! Berlumut serta merta paru-paru ni dek bau kentut awak tu..” jerkah kadir spontan berlandaskan amarahnya.

Kadir sebenarnye lebih kepada nak cover malu. Tu dimarahnya samsiah yang tak sengaja kentut bau mentega expired tu. Kesian samsiah.

“sampai ati abang cakap camtu.. ni first time saye terkentut depan abang.. camtu sekali hina saye kena maki.. uhuu..” tangis samsiah berderu-deru. Tu la first time die kena marah dengan kadir.

Kadir teruskan ego dengan mengerutkan dahi tanda bengang, dan samsiah lari masuk bilik nangis macam ape lagi.

Samsiah gile tak sangka, sekelip mata rumahtangga impian dia bagai berkecai. Menangis sepanjang malam dia. Dikunci pintu bilik setiap malam selama 7 hari turut-turut.

Sangap kadir. Kesian pulak kat kadir.

Samsiah rase macam da tak dapat terima kadir lagi dalam hidup dia, kadir pulak pikir camne die nak cari sorang lagi ni.

Dua dua macam dah tak dapat terima antara satu sama lain padahal bende kecik je pun.

pokok masalahnya, samsiah tak dapat terima yang kadir baran, kadir pulak tak dapat terima samsiah yang dia ingat kentut bau tak busuk sangat, rupanya bau lebih hebat dari dia punye.

Lepas dinasihati oleh pakar motivasi rumahtangga, encik hermit si ketam comel, barulah mereka berbaik-baik semula. tu pun setelah sebulan peristiwa penahanan syahwat dan muke ketat antara mereka berdua berlaku.

kau nampak tak ape silap mereka?

mereka expect yang indah-indah sahaja dari pasangan masing-masing. terlupe yang masing-masing ade kelemahan.

pun contoh pada kes kadir samsiah sangat macam bodoh, nasihat aku, jangan kau melebih-lebih dalam perasaan.

dan persiapkan diri kau menerima kelemahan pasangan kau.

semoga bergunalah kan!

notatahilalat : maaf, aku masih dalam mood menggunakan kentut sebagai contoh kerana otak aku masih berfikir tentang hebatnya bau & memori. hoho.

telor itik peram

Posted in otak lalala kata with tags on February 13, 2011 by sinyu lalala

punyelah hebat Sang Maha Pencipta.. sampai seringkali tak tercapai dek akal nak menerangkan sesuatu perkara..

kau makan telur, tapi kentut bau lemon.. itu barangkali 3 hari lepas kau minum lemonade punye saki baki bau.. kau makan petai, tapi kentut bau prosperity burger bertoppingkan sos lada hitam mcD.. itu sah igauan kau semata-mata..

baik, berkenaan bau & memori..

tentu dengar perkataan itu je kau dah dapat tangkap ape yang aku nak cakap… aku tak suka camtu, so, lebih baik kau buat-buat tak tau je selagi aku belum cakap.. (sebab tu kebanyakan entri aku tajuknya tidak akan menerangkan isi ape yang aku tulis)..

jadi, begini.. bau & memori..

dalam teknologi, proses menghidu tak sampai lagi. Mungkin Allah belum ilhamkan kepada mana-mana technologist untuk cipta teknologi rakaman bau, pengstoran bau, dan pengolahan bau. Atau mungkin dah ade, cuma aku belum tau..

macam deria mata, melalui kefahaman yang dianugerahkan Allah tentang cahaya, pakar-pakar dah berjaya mengaplikasikannya dalam teknologi.

jadi, memori rakaman ape yang kita lihat telah direalisasikan dengan teknologi kamera, videocamera dan sebagainya.. distorkan dalam bentuk imej atau video. Yang kini kau boleh share di mana-mana, penghantaran melalui internet dan segala bagai.

tapi bau… uniknya bau.. ia masih belum boleh dishare di ruang maya seperti ym, skype dan lain-lain. tak begitu? kalau bau boleh dishare, tentu wujud pole di facebook untuk pertandingan kentut siapa paling macam haram baunya.. kan? kau hanya perlu undi, dan jika tepat ape yang kau teka, kau menang 3 set batu nisan tajaan atuk aku. amacam, best kan!

baik, eloknya kau paham sikit-sikit camne perjalanan sistem bau ni..

proses bau ni start dikendalikan oleh neuron-neuron olfactory kat dalam idung, pastu adela geng-geng die yang lain termasuk olfactory bulb dan pejadah tah mende lain yang aku tak ingat.. mende ni start kat bahagian atas hidung atau dalam bahasa timor leste disebut nasal.

kemudian, ape yang kita dah bau tu akan diuruskan oleh limbic system atau dalam bahasa melayu dia, sistem limbik. sistem limbik ni kat otakla kan, takkan kat buku lali pulak.

kat sistem limbik ni adelah komponen-komponen die, macam amigdala, thalamus & hypothalamus. ade lain ke?? ntah aku tak ingat. jadi sistem limbik ni lah yang akan uruskan kentut bau telor itik peram yang baru je kau hidu sebentar tadi, dan menafsirkan yang gila mengarut busuknya bau itu.

aku main taram je penerangan atas tadi tu. aku rase cam betul. kau tanyelah orang lagi pakar. tanye aku pasal shaft & journal bearing bolehla aku jawab dengan terperinci.

baik, balik kepada cerita asal. aku rase uniknya bau pabila sesuatu bau tu dirakam otak kita tanpa kita sedari. terdapat sesuatu bau tu yang unconscious ke subconscious mind kita akan rakam walhal kita tak suruh. aku rase semua orang penah jadik..

bila kau sampai sesuatu tempat tu, atau sesuatu keadaan, kau terhidu suatu bau yang kau punyai memori dengan bau tu.. contohnya,

1.    bau awal-awal kau jejakkan kaki ke universiti kau.. 4 tahun dah berlalu, kau dah grad dah pun, tiba-tiba kau terbau bau yang sama dengan bau hari pertama di universiti, yang membuatkan memori kau pulang ke masa itu.. hebat bukan?

2.    bau badan bf atau gf lame kau mase berpeluh. bau standard haiwan melata kena gilis ngan keretapi ah die punye bau.. punyelah maut.. kau dah berpisah hampir setaun, tapi bau tu datang tiba-tiba membuatkan memori kau balik ke masa itu.

3.    bau ayah atau ibu kau.. sedang kau main luckystrike sambil hisap rokok berisi, kau terbau bau ayah atau ibu kau yang dah kembali ke rahmatullah 5 taun dulu.. dan kau pun tertunduk memikirkan ape punye anak la kau sekarang ni..

bergunenya bau punye memori ni kan. baru-baru ni yang terjadi kat aku adalah yang bagai contoh nombor 1..

aku berjalan di universiti dan tiba-tiba, bau hari pertama aku jejakkan kaki ke universiti masuk dalam idung aku yang lubang belah kirinya separa tersumbat dan aku pun bagai terhuyung hayang dihanyutkan memori balik ke mase lampau. huh! terasa bagai.. eh, aku da nak abes? Allahurabbi..

aku tak pernah suruh otak aku rakam bau hari pertama aku di universiti tu. itu yang membuatkan aku tertarik dengan topik ni. di mane, sesuatu memori tu dirakam siap dengan bau sekali. Dasat wo!

jadi, hati-hati kau yang pernah kentut bau telor itik depan aku, aku ingat siapa kau! memori aku takkan luput akan hal ni. seksa jiwa raga aku kau tau terrakam bau tersebut.

oh, dan aku jugak nak jadikan ini sebagai satu alasan boleh tak?

aku seorang yang tak suke gile pakai perfume. aku rase rimas. membazir bagi aku perfume. 9 tahun belum tentu nampak ganjakan isipadunya.

sebelum ni aku beralasan bahawa perfume di badan sendiri menyesakkan hidung dan aku memang bukan jenis yang pakai perfume, jadi aku takkan belajar pakai. mungkin perlu pakai suatu hari nanti, tapi buat mase ni belum.

dan hari ini, dengan rasminya aku nak jadikan entri ini sebagai satu lagi alasan aku malas pakai perfume.

dengan wujudnya memori bau ini, aku nak bagi bakal isteri aku nanti rindu akan bau badan aku setiap mase.

lagi-lagi bau aku balik ke rumah lepas keje. mungkin bau ketiak basah itu yang akan kau rindukan bila aku sudah tiada nanti. pengubat rindu kau=)

kalau perfume, kau boleh beli di mane-mane dan bau. tiada nilai sentimental, tiada nilai kasih sayang, dan tiada keistimewaan di situ.

peluh jantan seorang lelaki adalah tersendiri & istimewa bagi seorang isteri yang pandai menghargai. bagai Siti Aisyah menghargai peluh keringat Baginda s.a.w.

Notatahilalat : sistem limbik kununnye adalah pusat mengawal hal-hal yang tak mampu dikawal dengan suruhan seperti emosi, metabolisma diri, rasa haus, rasa lapar, rasa sayang hei rasa sayang sayang hei, rasa nak bagi pelempang, rasa macam-macam lagilah. kalau aku salah, ajarkan aku jalan yang benar. tolonglah.

ayam pun pelat R

Posted in otak lalala kata with tags on February 8, 2011 by sinyu lalala

terketar-ketar aku tahan gelak.. pun kau mungkin tak rase kelakar langsung. tapi pada aku, ianya satu hiburan berkualiti tinggi hingga menggelitis pepundi aku tahan gelak kuat-kuat takut kacau housemate aku sebelah.

kini, aku sangat jatuh cinta. lisa surihani, aku nak sangat kau nyanyi lagu ni! oh.. lisaaa…

haha. cumel gile makhluk pelat R! baik, aku dah buat keputusan. mulai hari ni, aku nak prektis pelat R! prektis make perfect. semoga aku menjadi cumel secumel lisa surihani. yeehaaa!

nak download lagu ayam mengegham ni? aku bagi, nah!

<air pasang dalam>

TKL6 : terhantuk rak tv

Posted in tips kawen lalala with tags on February 5, 2011 by sinyu lalala

dalam TKL1 hingga TKL5, aku bercakap berdasarkan

  1. teori pemikiran berdasarkan ilmu
  2. rasional akal
  3. emosi yang lebih kepada nilai kasih sayang yang sangat aku utamakan

tapi dalam TKL6 ini, ianya lebih berdasarkan rasional akal, mengenepikan sedikit nilai kasih sayang yang sangat aku utamakan, digantikan teori pemikiran berdasarkan ilmu dengan pengalaman..

jika kau ade simptom lampi, mesti tak faham.. bace dulu.. nanti kau pahamlah..

utamanya, tips ini hanyalah sesuai untuk lelaki-lelaki yang sedikit terer masak macam encik kadir.. lebih terer kau masak, lebih berguna tips ini…kot. ironinye, kepada kau lelaki yang haram tak reti langsung masak, bace pun takde gune..kot.

aku ulang, tips ini untuk lelaki.

nilai di sebalik nilai

untuk mengekalkan kau sebagai seorang suami yang direspek oleh isteri dan anak-anak, melalui pengalaman yang aku nampak depan mata, terer mane pun kau dalam arena seni masak memasak..

jangan selalu masak!

ye, jangan !

baiklah.. idea die begini..

abang kadir merupakan seorang lelaki berjiwa jantan tegar, berjanggut 7 helai, dan memang terer gile masak. dia masak memang sedap. dipuji ramai dengan kesedapan yang begitu mengarut. dasat betul.

walaupun dia terer masak, kat rumah dia memang jarang gile masak. memang die rase kesian kat isterinya, samsiah yang setiap hari berpenat lelah dengan membasuh, mengemas, urusan anak dan segala bagai..

kadir membiarkan samsiah yang masak setiap hari, kerana pada kadir, ia sesuai dengan lumrah entiti sebuah unit kekeluargaan. pun samsiah masak asam pedas rasa air rebus cili kering.. dia biarkan.. pun samsiah masak tomyam rase air bilas batu giling.. dia biarkan.. kadir biarkan samsiah belajar..

hanya terkadang, 2 3 bulan sekali, baru kadir amik alih tugas masak memasak di dapur..

suatu pagi sabtu yang bahagia..

semua burung baru saje bangun dari tidur.. burung kelicap, burung wak-wak, burung dodo.. kicauan mereka menceriakan pagi sabtu yang dingin itu.. tidak ketinggalan, kadir punye burung pun baru bangun jugak.. burung kadir, namenye badrul muhaimin..

*badrul muhaimin seekor burung tiung

selesai sembahyang dhuha, kadir, samsiah dan anak mereka, ramlahram 3 tahun, dorang same-same lepak depan tv nak tengok katun spongebob.. sambil bermanja-manja..

samsiah hidang karipap, semalam dia uli.. inti daging.. sedap oo.. lepas subuh tadi dia goreng.. rajin betul samsiah.. dorang pun tengok spongebob sambil makan karipap..

sakan mereka gelak tengok gelagat patrick yang bersuara bagai suhaimi mior hasan tu.. samsiah gelak sampai guling-guling terhantuk rak tv.. over betul samsiah.

ramlahram nangis ngadu kat kadir kate mama main guling-guling tak ajak dia.. kadir pujuk ramlahram dengan bagi ramlahram main janggut dia..

habis spongebob, kadir pun tepuk tangan dua kali.. serentak berkata,

“baik-baik.. cik cik puan samsiah, cik ramlahram, dan para peminat papa di luar sane sekalian, papa nak wat pengumuman…

… dengan sukacitanya, papa mengisytiharkan.. hari ini, chef papa akan masakkk!”

Yayyyyy! serentak samsiah dan ramlahram tepuktangan dan menjerit kegembiraan..

samsiah pun kate,

“Waahhh, abang nak masak arini!! tak sabarnye.. rindunye nak makan masakan abang..”

ramlahram pulak kate,

“Yayyy !! papa masak hari ni ! bestnyeeee.. cepatla masak paaa.. ”

“tapi, tapi, tapi… sebelum tu… ”

kadir ubah muke yang tadinya senyum, kepada muka mustapa kamal..

“sebelum tu ape paaa?” kate ramlahram penuh kecomelan.

“aah, sebelum tu ape paa?” samsiah yang heran cube meniru gaya ramlahram bertanya dengan comel.

kadir pun panggil samsiah dan ramlahram supaya dekat dengan dia.. bagai ade benda nak dibisikkan..

seraya dekat je samsiah ngan ramlahram kat kadir… perlahan kadir berbisik..

“sebelum tu…….

.. dua dua kena geletek dengan papa duluuuu!! wahahaha!”

kadir pun peluk dua-dua entiti yang paling membahagiakan hidupnya tu, lalu digeletek-geletek samsiah dan ramlahram tanpa perikemanusiaan. bahagia sungguh rumahtangga dorang nih.

tamat.

nampak tak ?

betapa berbunganya hati samsiah dan ramlahram bila kadir yang terer masak tetapi jarang masak, hendak memasak pada hari tersebut..

itulah yang dicarik sebenarnya. nilai di sebalik nilai. di balik kata-kata berperasaan yang spontan daripada samsiah dan ramlahram, terselit elemen yang membuat kadir lebih dikagumi, dihormati, disanjungi, dan disayangi..

pun ape terjadi, kadir tentu akan kekal lebih direspek dengan nilai itu sebagai seorang ketua dalam keluarga, sebagai seorang imam dalam rumahtangga.

fikir secara songsangnya, cuba kadir selalu masak.. samsiah jugak selalu masak.. sama-sama selalu masak..

makanya, tidak akan ade lagi istimewanya masakan kadir. tidak akan ade kata-kata berperasaan daripada samsiah dan ramlahram tatkala kadir sentuh sudip nak masak.. semuanya normal.. semua seperti biase.. hambar ~

nasihat aku, silalah selalu tolong isteri kau kat dapur. tolong-tolong selalu takpe, tapi jika kau yang masak, jangan ! takut sampai satu masa, akibat kau selalu masak, isteri kau berani cakap,

“bangg.. boleh tolong masak tak rini? saya pening-pening sikit la bangg..” samsiah meliok lentokkan badannya gedik sambil tangan urut-urut dahi. tipikal sungguh.

kalau pening sebab dua minggu lepas punye usaha penanaman benih membuahkan hasil takpe.. ni pening pasal belum habiskan lagi tengok drama korea. huh!

moral di sebalik nilai, mendidik tidak semestinya dengan menurut sayang ~

notatahilalat : puas hati kau entri kali ni aku gubah dengan bahasa penuh sopan santun ? wahai amir imran ! haa.. sedap semalam sound aku.. sentap hutak die. haha. penat aku elakkan diri dari menyentuh hal-hal yang manusia suka. oh ~ berape banyak delete kau tau!

TKL5 : nini cokelat celup

Posted in tips kawen lalala with tags on February 2, 2011 by sinyu lalala

kepada mereka yang bace entri sebelum ini dan rase jijik sedikit dengan bahasa aku, ia memang ape yang aku nak kau rase. dengan itu kau akan faham, lebih jijik wanita islam melayu yang meliok lentok dedah sini sane depan belasan lelaki bukan?

aku menulis bukan kate aku betul segala bagai bukan, entri itu aku tulis cume untuk lahirkan kerisauan aku pada situasi muslimat kita pada hari ini dan bagaimana pulak di masa akan datang.

kalau ramai punah akhlak, susahlah aku nak carik yang kedua, ketiga dan keempat. haha. tak tak, aku cuma pikir nanti camne anak aku nak carik calon isteri kalau bilangan muslimat yang mukminat sikit sangat. kesian dia.. (kenape aku hanya sebut yang kedua ketiga keempat tadi e? yang pertama mane?? rrr..)

balik kepada tajuk arini..

Situasi 1

kadir baru lepas buang air besar. dia bukak pintu tandas, keluar, dan menyanyi, “nini cokelat celup, plup plup.. nini cokelat celup, plup plup..” jijik sungguh nanyian lepas keluar tandas kadir.

sedang kadir jalan sambil perbetul ikatan tuala yang dah londeh nak terlucut, kadir nampak isterinya, samsiah tengah pilih baju kotor yang hendak dibasuh kat depan mesin basuh. diasing-asingkan baju mengikut yang mane bernajis yang mane tak, yang mane boleh dibasuh sekali yang mane tak.. sungguh berfikrah samsiah itu.

kadir jalan terus.. sambil korek pusat, sambil kadir tukar lagu.. “hai.. senangnya dalam ati.. kalau beristeri ~dua~..” (dua tu dia nyanyi pelahan je takut frying-pan hinggap di dahi).. sampai ruang tamu, kadir duduk depan laptop, kadir bukak folder koleksi gambar foto-outing die semalam yang bersubjekkan seorang talent pakai tube pink berskirt jarang. kadir teruja.. lalu kadir panggil samsiah supaya bersiap sedia. bodoh punye kadir.

Situasi 2

kadir baru lepas buang air besar. dia bukak pintu tandas, keluar, dan menyanyi, “nini cokelat celup, plup plup.. nini cokelat celup, plup plup..” jijik sungguh nanyian lepas keluar tandas kadir.

sedang kadir jalan sambil perbetul ikatan tuala yang dah londeh nak terlucut, kadir nampak samsiah tengah pilih baju kotor yang hendak dibasuh kat depan mesin basuh. diasing-asingkan baju mengikut yang mane bernajis yang mane tak, yang mane boleh dibasuh sekali yang mane tak.. sungguh berfikrah samsiah itu.

nampak je samsiah kadir terus teringat “oh, belum bace doa kuar tandas.. ghufranakalhamdulillahillazi azhaba ‘annii azaa waafaani..”. betapa dengan melihat samsiah je, kadir terus menjadi berfikrah juga.

kadir nak jalan terus, tapi die terpanggil untuk buat sesuatu yang dia rase dia perlu..

kadir jalan hinjit-hinjit ke arah samsiah bagi samsiah tak perasan.. dan sampai je kadir kat samsiah, “ppuutt….” samsiah kentut kaw piaw bau jus mengkudu.. huuuiyaaii (ini masalah aku ni, takleh serius).

sambung cite tadi.. kadir jalan hinjit-hinjit ke arah samsiah bagi samsiah tak perasan.. dan sampai je kadir kat samsiah, kadir rangkul isterinya itu dari belakang dengan lemah lembut penuh kasih sayang.. dipeluk erat dan digomol-gomol manja telinga samsiah dengan hidungnya sambil berkata..

“sayang.. terima kasih ye sayangku! terima kasih sangat3..”

samsiah pelik. sawankah encik kadir? tapi samsiah suka dipeluk dan dimanja begitu.

dengan bingung, sambil samsiah amik tangan kadir lalu diusap-usap dan dicungkil daki dalam kuku jari kadir, samsiah tanye dalam nada manja.. “untukk?”

kadir senyum.

~ tak perlu kata apa-apa.. senyum.. tak perlu kata apa-apa..

tiba-tiba kadir nyanyi lagu senyum..

samsiah cuba sambung nyanyian kadir..

~ kalau berpacaran..memang banyak pantang larang..

berderai perut kadir ketawa, samsiah pun ketawa sama.. sampai terasa di ulu hati kelakarnya..

memang sejak azali samsiah fail bab lagu-lagu ni.. jauh perginya..

ini dah mengarut.. (hermitttt, fokus!)

balik cite asal. aa.. ha, samsiah pun tanye..

“untuk ape bang terima kasih tu?”

kadir pun menyatakan..

“terima kasih untuk sayang sebab sayang sentiasa jage makan pakai abang, hidup abang, perasaan abang, ibadat abang…”

belum habis cakap lagi, samsiah dah gigit bibir kadir.

lepas tu, scene censored yang aku je tau. hoho.

ye, sebuah nilai yang sangat tinggi manfaatnya, tapi sungguh sukar nak dilakukan, apatah lagi dalam dunia suami isteri.

BERTERIMA KASIH.

kepada kau yang dah kahwin..

ada kau ucap terima kasih setiap kali isteri kau sambut kau pulang dari kerja?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau masak makan tengahari makan malam?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau basuh baju kau yang bau mambang tanah tu?

ade kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau ironkan baju kau?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau bagi service terbaik samada secara ringan mahupun berat?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau siapkan kau sarapan?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau kejut kau bangun tahajud bangun subuh?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau dodoi kau tidur?

ohhh.. banyak sangat jasa sang isteri yang kalau aku listkan, sampai lusa belum tentu kau habis baca.

kepada sang suami dan bakal-bakal suami, jadilah seorang yang pandai menghargai. dengan ucapan terima kasih, ia sudah cukup untuk meleraikan penat sang isteri yang bertungkus lumus menjaga kehidupan sebuah keluarga.

kalau kau anggap ianya sudah menjadi tanggungjawab isteri, kau silap! memasak, membasuh,  mengurut, bukanlah tanggungjawab seorang isteri. tanggungjawab seorang isteri hanyalah untuk melayan kita.

apa yang mereka persembahkan kepada kita itu, memasak, membasuh, mendodoi, mengejut, mengurut dan lain-lain itu tidak lain, hanyalah suatu bentuk terjemahan kasih sayang mereka kepada kita. jadi sedarlah sang suami, berterima kasihlah kepada isteri kau sentiasa. bukan sukar pun.

kalau kau berlatarbelakangkan kehidupan bagai dalam situasi 1, cari titik tolak untuk perubahan supaya ianya menjadi lebih indah seperti situasi 2. ianya pasti dan pasti akan lebih menguntumkan bunga dalam hati pasangan suami isteri.

ianya bukan sahaja untuk sang suami, untuk sang isteri juga. isteri-isteri sekalian, berterima kasihlah kepada suami korang atas penat lelah mereka, kasih sayang mereka, lawak bodoh mereka, belai manja mereka.. dan ape-ape jelah yang kau mampu terima kasihkan.

jarang dengar suami cakap terima kasih bila isteri sediakan sarapan, makan tengahari, makan malam.. kan? harap aku jugak mampu amalkan nilai ini suatu hari nanti.

jadi, hari ini kau dan aku telah belajar satu nilai lagi yang perlu diamalkan dalam rumahtangga selepas harus mempunyai sense of humor dan selalu memuji, ianya adalah sentiasa berterima kasih.