Archive for the otak lalala kata Category

telor itik peram

Posted in otak lalala kata with tags on February 13, 2011 by sinyu lalala

punyelah hebat Sang Maha Pencipta.. sampai seringkali tak tercapai dek akal nak menerangkan sesuatu perkara..

kau makan telur, tapi kentut bau lemon.. itu barangkali 3 hari lepas kau minum lemonade punye saki baki bau.. kau makan petai, tapi kentut bau prosperity burger bertoppingkan sos lada hitam mcD.. itu sah igauan kau semata-mata..

baik, berkenaan bau & memori..

tentu dengar perkataan itu je kau dah dapat tangkap ape yang aku nak cakap… aku tak suka camtu, so, lebih baik kau buat-buat tak tau je selagi aku belum cakap.. (sebab tu kebanyakan entri aku tajuknya tidak akan menerangkan isi ape yang aku tulis)..

jadi, begini.. bau & memori..

dalam teknologi, proses menghidu tak sampai lagi. Mungkin Allah belum ilhamkan kepada mana-mana technologist untuk cipta teknologi rakaman bau, pengstoran bau, dan pengolahan bau. Atau mungkin dah ade, cuma aku belum tau..

macam deria mata, melalui kefahaman yang dianugerahkan Allah tentang cahaya, pakar-pakar dah berjaya mengaplikasikannya dalam teknologi.

jadi, memori rakaman ape yang kita lihat telah direalisasikan dengan teknologi kamera, videocamera dan sebagainya.. distorkan dalam bentuk imej atau video. Yang kini kau boleh share di mana-mana, penghantaran melalui internet dan segala bagai.

tapi bau… uniknya bau.. ia masih belum boleh dishare di ruang maya seperti ym, skype dan lain-lain. tak begitu? kalau bau boleh dishare, tentu wujud pole di facebook untuk pertandingan kentut siapa paling macam haram baunya.. kan? kau hanya perlu undi, dan jika tepat ape yang kau teka, kau menang 3 set batu nisan tajaan atuk aku. amacam, best kan!

baik, eloknya kau paham sikit-sikit camne perjalanan sistem bau ni..

proses bau ni start dikendalikan oleh neuron-neuron olfactory kat dalam idung, pastu adela geng-geng die yang lain termasuk olfactory bulb dan pejadah tah mende lain yang aku tak ingat.. mende ni start kat bahagian atas hidung atau dalam bahasa timor leste disebut nasal.

kemudian, ape yang kita dah bau tu akan diuruskan oleh limbic system atau dalam bahasa melayu dia, sistem limbik. sistem limbik ni kat otakla kan, takkan kat buku lali pulak.

kat sistem limbik ni adelah komponen-komponen die, macam amigdala, thalamus & hypothalamus. ade lain ke?? ntah aku tak ingat. jadi sistem limbik ni lah yang akan uruskan kentut bau telor itik peram yang baru je kau hidu sebentar tadi, dan menafsirkan yang gila mengarut busuknya bau itu.

aku main taram je penerangan atas tadi tu. aku rase cam betul. kau tanyelah orang lagi pakar. tanye aku pasal shaft & journal bearing bolehla aku jawab dengan terperinci.

baik, balik kepada cerita asal. aku rase uniknya bau pabila sesuatu bau tu dirakam otak kita tanpa kita sedari. terdapat sesuatu bau tu yang unconscious ke subconscious mind kita akan rakam walhal kita tak suruh. aku rase semua orang penah jadik..

bila kau sampai sesuatu tempat tu, atau sesuatu keadaan, kau terhidu suatu bau yang kau punyai memori dengan bau tu.. contohnya,

1.    bau awal-awal kau jejakkan kaki ke universiti kau.. 4 tahun dah berlalu, kau dah grad dah pun, tiba-tiba kau terbau bau yang sama dengan bau hari pertama di universiti, yang membuatkan memori kau pulang ke masa itu.. hebat bukan?

2.    bau badan bf atau gf lame kau mase berpeluh. bau standard haiwan melata kena gilis ngan keretapi ah die punye bau.. punyelah maut.. kau dah berpisah hampir setaun, tapi bau tu datang tiba-tiba membuatkan memori kau balik ke masa itu.

3.    bau ayah atau ibu kau.. sedang kau main luckystrike sambil hisap rokok berisi, kau terbau bau ayah atau ibu kau yang dah kembali ke rahmatullah 5 taun dulu.. dan kau pun tertunduk memikirkan ape punye anak la kau sekarang ni..

bergunenya bau punye memori ni kan. baru-baru ni yang terjadi kat aku adalah yang bagai contoh nombor 1..

aku berjalan di universiti dan tiba-tiba, bau hari pertama aku jejakkan kaki ke universiti masuk dalam idung aku yang lubang belah kirinya separa tersumbat dan aku pun bagai terhuyung hayang dihanyutkan memori balik ke mase lampau. huh! terasa bagai.. eh, aku da nak abes? Allahurabbi..

aku tak pernah suruh otak aku rakam bau hari pertama aku di universiti tu. itu yang membuatkan aku tertarik dengan topik ni. di mane, sesuatu memori tu dirakam siap dengan bau sekali. Dasat wo!

jadi, hati-hati kau yang pernah kentut bau telor itik depan aku, aku ingat siapa kau! memori aku takkan luput akan hal ni. seksa jiwa raga aku kau tau terrakam bau tersebut.

oh, dan aku jugak nak jadikan ini sebagai satu alasan boleh tak?

aku seorang yang tak suke gile pakai perfume. aku rase rimas. membazir bagi aku perfume. 9 tahun belum tentu nampak ganjakan isipadunya.

sebelum ni aku beralasan bahawa perfume di badan sendiri menyesakkan hidung dan aku memang bukan jenis yang pakai perfume, jadi aku takkan belajar pakai. mungkin perlu pakai suatu hari nanti, tapi buat mase ni belum.

dan hari ini, dengan rasminya aku nak jadikan entri ini sebagai satu lagi alasan aku malas pakai perfume.

dengan wujudnya memori bau ini, aku nak bagi bakal isteri aku nanti rindu akan bau badan aku setiap mase.

lagi-lagi bau aku balik ke rumah lepas keje. mungkin bau ketiak basah itu yang akan kau rindukan bila aku sudah tiada nanti. pengubat rindu kau=)

kalau perfume, kau boleh beli di mane-mane dan bau. tiada nilai sentimental, tiada nilai kasih sayang, dan tiada keistimewaan di situ.

peluh jantan seorang lelaki adalah tersendiri & istimewa bagi seorang isteri yang pandai menghargai. bagai Siti Aisyah menghargai peluh keringat Baginda s.a.w.

Notatahilalat : sistem limbik kununnye adalah pusat mengawal hal-hal yang tak mampu dikawal dengan suruhan seperti emosi, metabolisma diri, rasa haus, rasa lapar, rasa sayang hei rasa sayang sayang hei, rasa nak bagi pelempang, rasa macam-macam lagilah. kalau aku salah, ajarkan aku jalan yang benar. tolonglah.

ayam pun pelat R

Posted in otak lalala kata with tags on February 8, 2011 by sinyu lalala

terketar-ketar aku tahan gelak.. pun kau mungkin tak rase kelakar langsung. tapi pada aku, ianya satu hiburan berkualiti tinggi hingga menggelitis pepundi aku tahan gelak kuat-kuat takut kacau housemate aku sebelah.

kini, aku sangat jatuh cinta. lisa surihani, aku nak sangat kau nyanyi lagu ni! oh.. lisaaa…

haha. cumel gile makhluk pelat R! baik, aku dah buat keputusan. mulai hari ni, aku nak prektis pelat R! prektis make perfect. semoga aku menjadi cumel secumel lisa surihani. yeehaaa!

nak download lagu ayam mengegham ni? aku bagi, nah!

<air pasang dalam>

posing si perangsang mazi

Posted in otak lalala kata with tags on January 31, 2011 by sinyu lalala

oh, entri minggu ni dimulakan dengan entri emo. kau pun perlu emo macam aku time bace ni..

tajuk pun dah cukup menjengkelkan. apetah lagi isi ape yang aku nak cakap..

kau pun tentu perasan fenomena yang aku nak cakap ni..

iaitulah fenomena foto-outing ke, fotoshoot ke, ape-ape jelah jugak name yang kau nak bagi.. keluar ramai-ramai untuk ambil gambar dengan semua orang sandang dslr budget dia fotografer handalan..

firstly, ianya berlaku sebab fenomena penyepahan dslr di kalangan orang malaysia.. lagi-lagi di kalangan budak baru nak up.. pasal penyepahan dslr ni aku penah tulis kat sini [sentiasa menjadi diri kau]

tidak semua sesi foto-outing atau fotoshoot itu jengkel.. tapi ianya sungguh jengkel bila ade gadis yang secara sukarela posing liok lentok menjadi peransang mazi batang-batang gersang..

maaf bahasa kasar.. tapi ini hakikat. bukanlah fenomena baru sebenarnya, tapi fenomena ini mengalami penularan dan menjadi satu kebiasaaan dalam masyarakat.. sangat keji

utamanya, jangan kau yang bace salah sangka.. aku tidak benci mereka yang gemarkan fotografi.. malah, aku sangat suka melihat hasil fotografi.. pada aku, gambar punyai satu elemen penyampaian yang gile lengkap.. lebih berkesan daripada hasil penulisan..

maksud aku, contohnya entri ini ditulis sehingga beribu patah perkataan untuk memahamkan kau yang bace.. tapi melalui fotografi, kalau ianya diolah dengan baik oleh fotografer, sekeping gambar dah cukup untuk memahamkan kau orang..

baik, balik kepada tajuk.. fenomena fotoshoot si perangsang mazi! ohh melayu..

dahla kau melayu.. islam pulak lagi.. kenapelah kau bajet hot sangat.. menyampah bai aku usha, walaupun kau memang hot.. tengok kau liuk lentok tayang buah dada posing depan belasan fotografer.. dalam hutanla, tepi air terjun la.. dalam tandas la.. atas katil la.. dem !

kau tu islam.. kau tu melayu.. kau tu gadis.. punah gile kot. adoii.. seriusnya, aku tidak baik.. aku pendosa.. gile banyak dosa aku.. tapi tetap aku benci gile dengan fenomena ni.. bukan aku bajet baik

murah gile kot gadis kalau camni.. kau posing tayang ketiak bagai, dengan belasan fotografer cover stim duk shoot gambar kau dari segenap sudut.. geli gile kot

kau yang lelaki pun satu, bajet kool je dapat photoshoot gadis kan.. kamonla, banyak lagi cara kau boleh tunjukkan skil fotografi kau..

kadang-kadang muke gadis bukanlah hot pun.. muke takat penjual putu piring je.. tapi sebab bajet hot, diminta pulak menjadi subjek dalam gambar oleh abang-abang gersang.. kau konon bangga dengan gelaran model/talent segala bagai.. pegi mampuslah !

gambar keindahan alam semulajadi yang patut bila kau tengok kau ucap Subhanallah..

berlatarbelakangkan alam semulajadi yang indah itu tadi, tapi dengan kehadiran gadis posing tayang tali coli, ucapan Subhanallah menjadi Astaghfirullah..

kau nampak tak kenapa aku benci fenomena ni ?

tunjuk skill fotografi kau macam ustaz azhar.. baru dengan sekali tengok hasil fotografi kau, yang melihat terus akan teringat kehebatan Sang Pencipta.. <http://www.digitalmukmin.com/>

maaf lagi sekali atas emo yang tibe-tibe dan bahasa yang sukar diterima segelintir kau barangkali.

aku bukan anti sosial

Posted in otak lalala kata with tags on January 3, 2011 by sinyu lalala

aku bukan anti sosial

ye, aku bukan anti sosial. malah kalau kau yang kenal aku, tahu aku bagaimana. tapi dalam hidup aku sentiasa cuba mencari satu titik perubahan.. untuk menjadi lebih baik dari semalam, semalamnya, dan semalam malam malamnya. aku akui, aku punya dosa yang banyak. kepada Maha Penerima Taubat jugalah aku memohon ampun atas segala kemungkaran yang aku lakukan.

dan aku juga sedar. aku bukanlah hot nak update status terkini perasaan aku kat facebook, twitter dan segala bagai.  bodoh sangat tu. aku ade akaun facebook pun sebab aku rase senang nanti aku nak jemput kawan2 time aku kawen, dan kau jugak senang nak jemput aku. walaupun macam tak ikhlas sangat je jemput gune facebook. haha. hakikat orang yang malas kan.

kenape aku tak suka aktif facebook?

aku tak suka facebook bukan kerna facebook itu. tapi aku takut tersalah gune, hasil dari penilitian aku kat cara kau memanipulasi facebook. maafkan aku, tapi aku rasa rata-rata manusia sangat bodoh menggunakan facebook. pun ade segelintir yang pandai. yang pandai maksud aku, yang mencari saham syurga menggunakan facebook. dan yang bodoh majoritinya,  dalam sedar mahupun dalam tak sedar, kau mengumpul saham neraka kau melalui facebook.

pada aku, selain kau yang berposing tunjuk buah dada sape lagi besar di facebook, orang yang tidak ketinggalan bodohnya jugak ialah orang yang menunjukkan perasaan yang tak sepatutnya kat status facebook kau. benda yang sepatutnya tak perlu heboh, kau hebohkan seantero facebook bagi friends kau yang beratus2 itu bace.

bahayanya status facebook kau adalah bila orang yang paham ape yang kau maksudkan akan memberi pelbagai reaksi, dan orang yang tak paham akan membuat pelbagai spekulasi. lagi-lagi bila status yang melibatkan perasaan terkini kau. kadang2 benda kecil yang boleh settle hanya dengan meminta maaf melalui satu panggilan mahupun mesej, kau besar2kan di facebook dengan harapan memuaskan hati kau yang dirasuk saitan.

contoh

kecik punya hal. kau dapat kerja yang gaji tak seberapa kat bandar kl. oleh kerana mak ayah kau berjiwa kampung, sebab taknak kau rosak dan pelbagai lagi, mereka tak bagi. kau pun memberontak bengang apesal pulak tak boleh. tapi kau tak mampu nak bantah kunun taknak jadik anak derhaka, kau pun update status kebengangan kau tu.

tulis samar2 pulak tu,

“mempunyai mereka yang berfikiran begitu, ohh sukarnya hidup~..”

kau membuatkan orang yang bace status kau tertanya2. siape mereka? begitu yang camne? dan kawan2 kau yang tau cerita tu bajet cool dengan nak sabarkan kau. kawan2 kau yang tak tau cerita, bace komen2 bawah status kau dan mulalah tanggapan macam2..

“oooo.. mendelah parents die nih.. kolot gile kot pikir camtu..”

“kalau nak rosak, kat kampung pun boleh rosak..”

nah. padahal niat mak bapak kau punyalah suci. taknak kau terjebak dalam maksiat pengaruh metropolitan, risau keselamatan kau, cukup ke duit makan pakai kau nanti. oleh kerana status kau yang macam gampang tu, kau telah mengaibkan mak bapak kau tanpa kau sedar. taknak derhaka kunun. maruah mak bapak & keluarga harus dijaga tak kira ape kau paham tak bai?

ini contoh. pelbagai lagi benda lain. yang lebih dekat dengan kau. perihal yang membuat kau bengang daripada member serumah, member sekelas, adik beradik, suami isteri.. tolonglah jangan jadik bodoh dengan aibkan orang lain sekadar nak puaskan nafsu kau. macam kau bagus sangat!

nasihat aku, jangan update status time ko bengang atau marah. kau bukan lagi macam bodoh, tapi memang bodoh jadiknya dengan status kau tu. cuba update bile perlu, contohnya nak cakap thanx kawan2 wish birthday, nak gitau kau nak kawen, nak sebarkan ayat2 Allah. percaya cakap aku, dunia akan lebih aman jika kau tak heboh perasaan kau itu.

bacaan tambahan

facebook dan kilang dosa

jangan promosi dosa di facebook & blog

dosa-dosa & facebook

sekadar baca & terima ilmu tak guna kalau kau tak amalkan. dan satu peringatan, aku menulis tak lain, hanyalah sebagai nota untuk diri sendiri, dan bakal anak isteri aku nanti. chalo. wassalam.

mentaliti

Posted in otak lalala kata with tags on December 23, 2010 by sinyu lalala

dah lame gile nak bercakap tentang hal ni.. tapi sentiasa cuba jauhkan diri dari bercakap hal2 yang berkait dengan politik.. aku rase ini bukan lagi isu politik.. tapi ini dah jadi isu sosial yang perlu difahami umum. mentaliti rakyat yang semakin hancur dengan kebinasaan yang dicipta oleh para pemimpin..

berbillion duit kerajaan yang termasuk dalamnya duit rakyat, dihabiskan untuk pembangunan, pembangunan, pembangunan! naik muak, naik loya, naik gile dengan mentaliti pemimpin yang fikir, negara maju perlukan pembangunan!

ye, betul, kami rakyat perlukan pembangunan. tapi bukan pembangunan infrasruktur semata-mata. pembangunan sahsiah, pembangunan keselamatan, pembangunan perkhidmatan, dan paling penting, pembangunan mentaliti! kamonla para pemimpin, korang bukan tak selalu ke luar negara.. pergi ke negara yang lebih maju dari negara kita dan ape yang kau dapat? camne korang nih? datang sekadar melancong je ke?

pinjam kata Sheikh Muhammad Abduh, “Aku ke Paris, aku menjumpai Islam tanpa Muslim. Aku pulang ke Cairo, aku jumpa Muslim tanpa Islam”.

ye, itu juga yang aku jumpa tuan! duduk di jepun, datang ke sini dan aku jumpa ISLAM TANPA MUSLIM. jujur dalam mu`ammalat menjadi pekerti, sentiasa berakad dalam jual beli, rasuah memang jauh sekali, kebersihan menjadi sendi hidup sehari-hari, perkhidmatan pelanggan dutamai, janji dan masa sentiasa ditepati, soal keselamatan langsung tak dicurigai.. kau tak nampak lagi?? balik ke nagara kita, ape yang kau nampak? ye, MUSLIM TANPA ISLAM di sana sini! ini hakikat..

kamonla pemimpin, kau tentu nampak semua ni. aku dihantar ke jepun dengan rezeki dan kehendak Ilahi, cuma ianya melalui biasiswa kerajaan yang diberi, takkan nilai yang aku dapat sekadar kena simpan dalam hati? dah tu, apa tujuan aku mengembara kalau hasil yang patut aku lahirkan sekadar mengikut polisi membuta tuli..

dalam banyak2 isu yang boleh dibangkitkan, soal keselamatan aku rasa yang paling patut diutamakan.. bagai bukan hidup di negara sendiri kalau di negara kita.. ke sana sini sentiasa dalam ketakutan, kekhuatiran, kerisauan.. perompak, peragut, perogol, pembunuh.. adoiilaa.. kat sini, aku tak pernah kunci rumah dan kereta.. aku boleh tinggal laptop dalam kereta tak berkunci dan pergi shopping sampai bersimpul urat kaki, tanpa rasa risau sikit pun.. rumah apatah lagi, memang 24/7 tak penah berkunci.. dan kunci pun dah ilang ntah ke mana.. aku cuma nak bukak mata kau orang, di mana negara bukan Islam ini menawarkan keselamatan yang tak berbelah bahagi.. kau bebas bergerak ke sana sini tanpa ada risau dalam hati..

aku dah nak balik ke nagara sendiri. kerisauan aku pada keselamatan kat sana nanti bertimpa-timpa menekan minda.. baru bujang.. belum ade anak bini.. haihh.. aku rasa, pucuk pangkal yang perlu dilakukan adalah, para pemimpin perlu ubah mentaliti, kemudian baru rakyat akan menyusuli.. hakikat sekarang ni, pemimpin dahla kencing berdiri, rakyat kencing berlari pun sikit kau tak amik peduli.. betapa rosaknya mentaliti..

kat negara orang ni, matlamat pemimpin adalah semata-mata untuk membuat rakyatnya selesa hidup.. dari segi pembangunan, keselamatan, perkhidmatan, dan segalanya.. sedang matlamat pemimpin negara kita, asal poket sendiri terisi, nama korang dipandang tinggi, dan pasal keselesaan rakyat, aa..boleh tolak tepi..

aku bercakap bukan kerana aku dah lupa jasa negara kat aku.. tapi aku bercakap atas rasa sayangkan negara.. atas rasa perlunya perubahan mentaliti dalam setiap lapisan masyarakat terutamanya pemimpin.. atas rasa pedulinya aku pada hidup anak cucu aku suatu hari nanti..

jangan sayang aku kerna aku tinggi

Posted in otak lalala kata with tags on December 12, 2010 by sinyu lalala

kenapa aku rase cam baru lepas spm lagi e? otak aku tak berkembang, atau aku cepat sangat matang? ho! pemberitahuan, tajuk entri ini menjengkelkan, dan isinya menggelikan sebahagian dari kau. akan bercakap pasal kawen. oleh itu, kau yang geli, jangan bacelah ye!

rata-rata, aku peratikan manusia yang dalam linkungan kenalan aku, akan start pikir pasal kawen pada umur lebih kurang 21~23.. start umur camni, dah mula masing2 gatal punggung pikir pasal kawen. aku tak termasuk dalam kategori ni.. pasal aku da pikir pasal kawen start umur aku 16 lagi. 7 taun lepas. haha. dan terbalik kepada situasi yang majoritinya berlaku, di mana kau pikir pasal kawen start umur 23, aku kena lupakan pasal kawen pada umur 23. (sila bace dalam nada tersengeh2.. jangan bace secara melankolik kononnya kesian kat aku). ho!

bercakap pasal jodoh, pada umur camni, awal 20an, masing2 akan pikir untuk setapak lagi ke peringkat hidup manusia, iaitu kawen. tak kira lah kau dah ade calon ke, takde calon ke, terlebih calon ke, mesti kau akan pikir jugak. ianya sesuatu yang normal. kadang2 kau sendiri tak tahu bila akan tiba masa kau bersedia untuk kawen. dia bulih datang tiba2. contoh, kau plan nak kawen after habes belajar, tapi baru tahun 2 ke 3 pengajian, tup2 ade mamat masuk minang, kau pun terbukak hati untuk kate, “ye, aku da sedia nak kawen!”. ianya biase je. semuanya datang dari Allah kan. kita merancang, Allah juga merancang, dan jangan lupa, Allah adelah sebaik2 perancang.

gadis semakin lama semakin mahal

aku pun tak paham kenapa. hari ni ade jemputan kawen untuk family aku. so, tadi aku sajelah aku tanye kakak aku berape hantarannya, dengan nada cool bagai sesuatu yang norma, kakak aku kate, “hantarannye 12ribu”. apekegile!!! oh duniaaaa.. kau menyukarkan lelaki miskin macam aku untuk cepat ade anak.. ohooo~

ianya perlu diubah!! ye, aku perlu ubah mendealah fenomena gadis semakin mahal ni. selagi ianya berterusan, selagi itulah gadis akan semakin mahal, semakin mahal dan semakin mahal. ini tak bulih dibiarkan. perlu ade pencetus, yang akan membuatkan lelaki-lelaki miskin yang nak kawen berkata, “hantaran dorang tu seribu setengah je.. takde masalah pun. kawen jugak. bahagia jugak. so, aku pun kawen nanti nak hantaran seribu sengah jugakla”. heh!

kereta, komputer dan gadis

kereta, semakin hari semakin murah. begitu juga dengan komputer, semakin hari semakin murah. ini menunjukkan teknologi semakin berkembang. bila sesuatu itu semakin berkembang, harga akan berkurang dari semasa ke semasa. gadis pula lain ceritanya. semakin tidak berkembang, semakin mahal! itulah yang berlaku pada gadis pada hari ini. kalau orang dulu-dulu kahwin, hantaran untuk gadis 3,4 ratus. habis kuat seribu dua ribu camtu. sedang dalam diri gadis itu, al-Quran 15juzuk dia hafal. paling koman surah al-mulk jadi amalan. sembahyang tak tinggal. masak, jangan kau cerita. segala negeri punye masakan dia bulih tibai jadik segala. daging salai lomak cili api, laksa penang, baryani gam, cek mek molek, sata, kuah lodeh, segala ceruk mane punye masakan buleh. hantaran 3 ratus, pakej lengkap, bahagia ke akhir hayat lagi.

la ni, hantaran 8ribu, oh tak, 10ribu, err.. sekarang 12ribu ke 20ribu.. tapi masak?? arararara.. kuah kacang pun bukak mesra.net camne cite bai? nak masak asam pedas, rase bubur lambok kot! masak buleh kawtim lagi kot.. kot la. al-Quran.. surah-surah lazim pun terkial2.. jap, check balik fatihah pun ade yang tak molek lagi. itu hantaran beribu riban tu dol! pendek kate, dalam dunia kegadisan, semakin tidak berkembang ilmu di dada, dunia meletakkan harga yang semakin mahal. silap2, belum sempat habis bayar loan kawen, dah cerai. berlaku kan?

aku tau, yang bace akan cakap, kau ingat gadis ni ape, barang! harga gadis semakin mahal pulak!! bukan, aku tak cakap gadis itu barang. gadis itu sesuatu untuk dimiliki untuk sama-sama berkongsi hidup dengan. so, kau yang faham tentang gadis itu bukan barang untuk dijualbeli dan diperdagangkan, mesti kau tidak akan kisah pasal hantaran bukan. tapi masalahnya, manusia hari ini yang meletakkan gadis itu bagai barang! nilai semakin mahal bila semakin tinggi mutunya(kunun dengan ade kelulusan), semakin mahal bila ianya semakin cantik(kunun hot la), semakin mahal bila ianya limited edition(kunun dianya anak tunggal).. nah! kau yang letakkan nilai gadis itu macam barang bukan!

kereta, komputer dan gadis, bila kita pilih untuk memiliki, semuanya ade spec(specifications) masing2 bukan? kau mesti mahu yang terbaik, dengan harga yang terbaik untuk kau jugak. dunia hari ini banyak menyusahkan kita. dengan berleluasanya fahaman kunun ade nilai standard dalam hantaran mengikut zaman. contohnya zaman la ni, rm10ribu tu at least. gile betul! aku yang tak fikir pasal kawen lagi ni pun dah terasa getarnya. kamonlaaa… takkan takde gadis yang faham?? seksa kot nak kumpul rm10ribu.. tu hantaran je tu.. majlis lagi.. beli barang2 hantaran lagi.. koman2 rm30ribu kot nak kena standby. adess.. pastu bulan2 nanti nak bayar duit loan kawen, loan kereta ngan rumah lagi. ohhhhh~ hidup dengan hutang sampai mati. silap2 wasiat pun sampai tulis suruh anak sambung bayarkan hutang. aku bercakap dari sudut seorang lelaki miskin macam aku.. kau yang kaya, duit berlori-lori takpelah.

aku menulis bukan mengatakan aku anti pada hantaran mahal. sekadar aku mahu gadis hari ini faham akan beban lelaki yang tak berduit. cuba letak diri korang kat tempat lelaki yang nak gile kawen ngan korang tapi takde duit sampai kena buat loan untuk hantaran 10ribu tu. huhh! tak pun, camnilah. ape kate korang je yang bagi hantaran kat lelaki? haa.. best gak tu! kat akula especially.. amacam??

kesimpulannya.. aku rase, kawen tak patut dijadikan beban. aku rase belambak artikel pasal mahar/hantaran kat internet ni. aku tak bace pun aku tau die mesti nak suruh gadis2 sedar tak payah mahar mahal2, same macam ape aku tulis. lagipun aku bukan gadis untuk bace artikel camtu. aku tulis pasal ni sebab tibe2 aku rase aku perlu ubah fenomena ni. semangat macam semangat luffy tibe2 menjelma dalam diri aku. ho!

tak pikir pasal kawen itu tipu

bila aku ditanya pasal kawen. aku akan jawab tak pikir lagi. aku tipu tu. padahal tiap2 ari aku duk pikir. aku makin hari makin tua kot. tapi disebabkan zaman hot aku telah tamat(macam pernah hot je, heh!), dan aku tidak reti mengurat setelah 7tahun tidak berkecimpung dalam arena seni mengurat, aku elak dari berfikir pasal kawen. bukan tak fikir. tapi elak dari berfikir.

matlamat aku kini adalah cinta lepas kawen. aku mahu jalan yang diredhaiNya. segala yang berlaku banyak mengajar aku erti kehidupan. Alhamdulillah. tak pernah sesaat aku menyesal apa yang dah aku lalui. aku cuma akan amik pengajaran daripada apa yang dah berlaku. semoga matlamat aku dipermudahkan Ilahi. bila sampai masa, aku cuma akan pegi kat sape2 yang aku berkenan, dan cakap, “eh kau yang disitu, jom kawen!” uwaahhh.. cool kan!

harap mak abah aku sabar untuk tunggu dapat menantu perempuan pertama dorang. oh, kepada sapepunlah bakal isteri aku nanti, aku cuma ingin ingatkan kau, dengan ayat yang akan selalu meniti kat bibir aku,

“aku tidak janjikan kemewahan dalam kehidupan kita, cuma yang aku mampu, menjanjikan kasih sayang yang tak terhingga dan kebahagiaan menempuh suka duka hidup kita nanti…”

ohhhh.. gile karat bukan! haha. panjang lagi aku nak tulis tu, tapi takut kau muntah hijau, mata berselaput & berkonjuntivitis, baik takat tu je. yang lain, tunggu kau jadik isteri aku nanti. oh ye, satu lagi, kepada kamu bakal isteri aku, jangan sayang aku kerna aku tinggi ye! tolonglah.. haha

kepada kau yang cuba berborak dengan aku dalam nada sedih bertanyakan perihal hati aku, aku takkan layan melankolik kau. dari awal lagi, aku tidak pernah tunjukkan yang aku sedih. sebab aku tau muka aku buruk sangat time sedih. heh! so, aku akan sentiasa senyum pun bagaimana taufan dalam hati aku. so, tolong senyum ye dik bila berborak dengan aku!

p/s : huda dah kawen. sarah dah fikir2 taun depan nak kawen. naim housemate aku nak kawen dah bulan 1 ni. amir pun da tunang. capek da tunang kawen bulan 3. oh oh!! aku tak jeles pun kau orang kawen awal, aku cuma akan jeles bile korang dapat anak awal dari aku! aaaaaaa ~ haha =P

kol & sms mesia

Posted in otak lalala kata with tags on November 22, 2010 by sinyu lalala

kau yang duduk kat jepun, kau selalu kol ke, sms ke malaysia gune ape e? tak kisahlah kau kontek sape, mak bapak kau ke, bakal mertua kau ke, tokki, tunang tanpa sedar kau ke.. kau gune apekah ye? aku cuma nak berkongsi apa yang aku guna.. semoga bermanfaat untuk aku kalau aku datang jepun balik satu ari nanti, mahupun kepada kau yang dah sedia kat jepun.. atau kau yang baru nak jinak2 duk jepun.. atau kau yang baru amik preparation aaj, ppktj, jad, dan pekemendealah sekalipun..

aku sorang yang praktikal.. suke mencari jalan untuk capai yang terbaik dalam hidup.. so, dalam konteks nak sms ngan kol mesia sekalipun aku carik jalan terbaik.. tanak rugi. sebab aku kerap sangat kol dan sms mesia, so, aku perlukan something yang effisien lagi menjimatkan. kacak betul ayat aku. tak le blah. camni citela senang, aku carik yang paling low cost tp berkualiti dalam nak kontek famili & member2 kat mesia nu..

kalau kau nak kol mesia, selain skype, kau boleh gune voip. voice-over-internet-protocol kalau tak silap aku. kau google la sendiri kalau nak tau sangat. tapi aku yakin sume orang tau. macam2 voip ade kat internet ni.. name yang kurang senonoh macam nonoh pun ade. aram betul. so, untuk compare price, kau boleh check rate semasa untuk kol malaysia landline mahupun mobile kat sini.. http://www.compare-voip-rates.com/ .

aku rase voip lebih murah berbanding skype. untuk kau yang jarang2 kol mesia, ikut suka kaulah nak guna ape pun kan. tapi bagi kau yang kerap, fikir penjimatan, voip lebih menguntungkan. bagi aku, famili aku tak gune tepon rumah, so, aku akan kol mobile je, dan voip yang aku guna adelah lowratevoip. antara yang termurah lah tu. dah bertahun gak aku guna menatang ni. tapi bagi kau yang nak kol nombor rumah(landline), banyak provider bagi free kol. lagi jimat kau!

kalau kau kol direct ke mesia gune line handphone kompem gile punye mahal. so, voip jugak boleh guna je kat handphone kau. ade yang ade symbian application sendiri. tapi aku gune fring app kat iphone, dan register voip aku melalui fring. dan boleh kol mesia sesuke ati aku gune line 3g yang ade. oh, kalau kau pun gune iphone, pastikan iphone kau dah jailbreak dan install voipover3g kat cydia.. takut2 ade cas data lain pulak. voipover3g ni pun berguna kalau kau nak kol gune skype.

pasal bayaran, aku sarankan better kau bila topup kredit kau, bayar gune paypal. bayar direct gune kadkredit sangat bahaya. banyak kes kecurian id kad kredit untuk beli kredit voip da berlaku. so, paypal lebih selamat. kalau kau takde kad kredit untuk register paypal, kau boleh… ahh, mustahil takde dah duk jepun! hoh

untuk sms, aku saran kau jangan sms gune voip punye SMS. dalam 17, belum tentu 1 pun sampai. aku da test banyak kali. kredit kena tolak, tapi sms tak sampai. so, untuk jalan yang lebih effisien, kau gunelah ni.. http://bimasakti.net/ . bimasakti ni budak indonesia owner dia. aku tau melalui senior aku, dulu dorang satu toyota kousen kat nagoya. bimasakti ni best pada aku pasal senang nak topup, jugak boleh gune paypal.

kalau kau sms direct dari hp kau ke mesia, kau kena cas 100yen per sms. kalau gune mendealah bimasakti ni, 10yen je per sms. 1/10 la kire harga dia. okla kan. ni untuk orang yang selalu sms orang mesia macam aku la. selalu message famili n sahabat handai kan. kalau kau jarang2 sms mesia, tak payah gune bimasakti ni pun takpe.

so, aku rase perkongsian cukup ah takat ni. aku rase ade je yang lebih effisien dan menjimatkan kat internet nu ha.. tapi setakat aku tau, ni la yang aku guna. sekadar nak bagitau kat kau orang yang tercarik2 cara nak kol n sms mesia dengan rate yang terbaek. chalo bette. selamat mengamalikannye pung!