Archive for the tips kawen lalala Category

TKL7 : ramlahram & selamat

Posted in tips kawen lalala with tags on February 17, 2011 by sinyu lalala

baik, entri kali ni lebih ditujukan kepada engkau yang belum kawen, nak kawen dah sikit lagi, atau ade plan nak kawen tapi takde calon. Oh, dan jugak kepada  yang dah ade calon, tapi tak cukup duit lagi.. yela hantaran cam gile mahal sekarang kan. heh.

dan lebih khususnya kepada kau yang nak kawen dengan pasangan yang kau kenal dalam mase yang singkat.

satu jalan yang mulia jika kau pilih untuk tidak bercinta, tidak berkasih sayang, tidak berdating, tidak berjanji setia bagai sebelum kawen. kau dah dapat elak banyak maksiat kat situ. baguslah.

dari sudut pandangan aku, sebagai peringatan kepada kau yang berkahwin atas dasar cinta selepas kawen ni, tolonglah.. tolonglah jangan expect semuanya bakal indah dalam kehidupan rumahtangga kau nanti.

mungkin ade kau yang terberpendapat bahawa dengan kau tidak bercinta macam couple-couple lain yang bajet hot kat luar sane, dengan cinta ikhwan-akhwat kau, anta anti antuma antunna ana nahnu segala bagai kau di luar sane, kau rasekan diri kau telah menurut segala kehendak cinta dalam Islam, telah menurut jalan perkahwinan yang diredhai Allah, makanya, kau akan bahagia, kau akan tenang, kau akan kecapi keluarga impian kau.. ahaa.. ianya tidak pasti lagi yang pasti!

perkara pertama kau perlu tahu ialah, Allah berhak uji sesiapa pun yang Dia rase dia nak uji. tak kirelah samada kau jenis patuh segala suruhanNya, mahupun kau memang jenis tak amik port langsung pasal agama.

balik kepada situasi, contohnya sebelum kawen kau agak tengok rupe die ni style lemah lembut, penuh sense of loving, sopan santun, hemah tinggi.. kau pun dah kawen memang ikut jalan Islam.. tapi lepas kawen, suami kau yang kau kenali dia alim bagai kitab muwatto imam Malik dalam dada, sebalik tu dia style baran macam haram. kau terkentut dalam selimut time tidur je pun, abes dibakarnya selimut ngan seluar kecik kau sekali akibat marah kentut kau berbau epal hijau segar sedangkan kentut dia bau telor itik peram.

kau pun berdukacita kenapelah dapat suami baran camtu sekali.. padahal dah molek dah jalan perkahwinan kau..

kononnya kau telah ikut perintah Allah segala bagai, tapi kenape kau masih diuji sebegitu teruk. nah, sila check balik iman kau..

kat situ, ape hak kau nak persoalkan ujian Allah, walhal kau milik Dia sepenuhnya.. tak begitu?

ok..itu satu. kau paham dah?? bagus.

keduanya, salah kau terlalu impikan yang indah-indah sahaja. dan kau lupa untuk turut sama fikir beberapa kemungkinan yang kurang indah.

asbab kau rase jalan cerita cinta kau diredhai, maka kau impikan hidup yang bahagia je dengan suami kau.. makan bersuap, jalan pimpin tangan sampai tua, geletek menggeletek, puji memuji..

tapi kau terlupa untuk fikir kemungkinan yang kurang indah..

contoh mudah, kau terlupe untuk fikir kemungkinan suami kau seorang yang susah bangun pagi yang mungkin sekali bila kau kejut subuh, kau yang kena tendang melekat di dinding..

mungkin contoh melampau sangat. kau fikir sendirilah yang ringan-ringan sikit.

jadi, sebab kau tak bersiap sedia untuk kemungkinan yang buruk-buruk, bila sesuatu keburukan berlaku dalam rumahtangga, kau pun tak dapat nak handle diri. sedih melampau, padahal kena tinggi suara sikit baru..

yelah, ini sering terjadik pada pasangan yang jenis tak lame kenal sebelum kawen kan. kalau dah lame kenal, dah lame couple, mungkin sekali kau dah tau camne nak handle bila kau kena marah kan. atau mungkin kau dah lali kena maki hamun. so, mungkin tiada masalah lagi selepas kawen.

jangan silap, aku tak bermaksud bahawa bercouple lame sebelum kawen itu bagus. aku cume beritahu bagaimana realiti yang terjadi. dan sejujurnya mengikut pengalaman aku, bercinta lepas kawen itu tersangatlah indahnya yang kau takkan dapat bayangkan bagaimana indah. Ohoooooo Hoiiii indahnye. so, cubalah!

baik, untuk memudahkan kefahaman kau, aku bagi contoh abang kadir dan samsiah yang kini telah beranak dua.. anak pertama mereka ramhlahram 2 taun, dan kedua, selamat 3 bulan. Ini kisah cinta mereka.. mungkin ade pengajaran.

Disember 2008

Kadir kenal ngan samsiah melalui unit bait muslim. padahal kadir bukan ahli usrah ke ahli mana-mana persatuan islamik. kadir cuma rasa die nak kawen, takde calon, dan dia nak perkahwinan atas jalan Islami.

Samsiah pulak memang baik orangnya. ahli persatuan islami, dan kenal kadir lalu unit bait muslim tu lah. Samsiah ni style gatal sikit. perempuan kan, dia suke berimaginasi keluarga impian dia, manja-manja ngan suamilah, main geletek-geleteklah, gedik-gediklah.. memang geli jugaklah.

Samsiah ade tengok muke kadir kat gambar sekali. dan ikut suke die je agak-agak kadir ni romantik orangnya, penuh sense of humor, sopan santun. Dia da mula la pikir pasal keluarga impian dia kunun-kunun bakal terrealisasi.

Kadir pun ade tengok muke samsiah sekali kat gambar. Kadir agak-agak samsiah ni style kuat berangan, pandai masak lemak cili api, kentut bau tak busuk sangat, tak suka harry potter, suka makan kuih sipot, tak suka warna kuning, selalu potong kuku hari kames.. agak spesifik kadir teka.

………….. (banyak lagi aku nak tulis tapi aku ade thesis kena siapkan!! gile betul!)

dipercepatkan cerita, mereka pun kawen atas jalan Islami. segalanya bagai indah. cinta bermula selepas kawen.

Februari 2009

Suatu malam, sedang kadir ngan samsiah baring mengiring berpelukan kat sofa di ruang tamu, sambil tengok tv, sambil kadir raba-raba perut samsiah yang ade ramlahram kat dalam berusia 6 minggu..

Tangan kadir bukan berhenti setakat bermain di perut, malah ke tempat-tempat lain.. samsiah geli sambil ketawa ihik2..

Sukeati doranglah, dorang suami isteri kan.. halal dah.

Keindahan cinta mereka tiba-tiba terhenti.. bilamana suatu bau menyelinap ke setiap rongga pernafasan kadir. Volume tv dimutekan kadir.

“bau apekah?? syaitankah datang mengganggu?? Pergi kau!! Pergii!!  jangan kau ganggu anak isteri aku! ‘auzubulillah…Allahumma rabbahaazihid..” jerkah kadir tiba-tiba.

Kadir memang suka tengok cite hantu malaysia. bile bau busuk sikit je die akan ingat tu bau saitan.

“abang.. rilekslahhh.. tenang bang tenang.. ihik ihik. saya terlepas angin la banggg..ihik” ujar samsiah menggelitik-gelitik sambil usap peha suaminya itu.

Terus terhenti bacaan doa lepas azan yang kadir terbaca tadi. kadir tension. malu bercampur bengang.

“gile ape awak ni! tahyul gile bau kentut awak!! Perghhh!! Rosak paru-paru saye awak tau! Berlumut serta merta paru-paru ni dek bau kentut awak tu..” jerkah kadir spontan berlandaskan amarahnya.

Kadir sebenarnye lebih kepada nak cover malu. Tu dimarahnya samsiah yang tak sengaja kentut bau mentega expired tu. Kesian samsiah.

“sampai ati abang cakap camtu.. ni first time saye terkentut depan abang.. camtu sekali hina saye kena maki.. uhuu..” tangis samsiah berderu-deru. Tu la first time die kena marah dengan kadir.

Kadir teruskan ego dengan mengerutkan dahi tanda bengang, dan samsiah lari masuk bilik nangis macam ape lagi.

Samsiah gile tak sangka, sekelip mata rumahtangga impian dia bagai berkecai. Menangis sepanjang malam dia. Dikunci pintu bilik setiap malam selama 7 hari turut-turut.

Sangap kadir. Kesian pulak kat kadir.

Samsiah rase macam da tak dapat terima kadir lagi dalam hidup dia, kadir pulak pikir camne die nak cari sorang lagi ni.

Dua dua macam dah tak dapat terima antara satu sama lain padahal bende kecik je pun.

pokok masalahnya, samsiah tak dapat terima yang kadir baran, kadir pulak tak dapat terima samsiah yang dia ingat kentut bau tak busuk sangat, rupanya bau lebih hebat dari dia punye.

Lepas dinasihati oleh pakar motivasi rumahtangga, encik hermit si ketam comel, barulah mereka berbaik-baik semula. tu pun setelah sebulan peristiwa penahanan syahwat dan muke ketat antara mereka berdua berlaku.

kau nampak tak ape silap mereka?

mereka expect yang indah-indah sahaja dari pasangan masing-masing. terlupe yang masing-masing ade kelemahan.

pun contoh pada kes kadir samsiah sangat macam bodoh, nasihat aku, jangan kau melebih-lebih dalam perasaan.

dan persiapkan diri kau menerima kelemahan pasangan kau.

semoga bergunalah kan!

notatahilalat : maaf, aku masih dalam mood menggunakan kentut sebagai contoh kerana otak aku masih berfikir tentang hebatnya bau & memori. hoho.

Advertisements

TKL6 : terhantuk rak tv

Posted in tips kawen lalala with tags on February 5, 2011 by sinyu lalala

dalam TKL1 hingga TKL5, aku bercakap berdasarkan

  1. teori pemikiran berdasarkan ilmu
  2. rasional akal
  3. emosi yang lebih kepada nilai kasih sayang yang sangat aku utamakan

tapi dalam TKL6 ini, ianya lebih berdasarkan rasional akal, mengenepikan sedikit nilai kasih sayang yang sangat aku utamakan, digantikan teori pemikiran berdasarkan ilmu dengan pengalaman..

jika kau ade simptom lampi, mesti tak faham.. bace dulu.. nanti kau pahamlah..

utamanya, tips ini hanyalah sesuai untuk lelaki-lelaki yang sedikit terer masak macam encik kadir.. lebih terer kau masak, lebih berguna tips ini…kot. ironinye, kepada kau lelaki yang haram tak reti langsung masak, bace pun takde gune..kot.

aku ulang, tips ini untuk lelaki.

nilai di sebalik nilai

untuk mengekalkan kau sebagai seorang suami yang direspek oleh isteri dan anak-anak, melalui pengalaman yang aku nampak depan mata, terer mane pun kau dalam arena seni masak memasak..

jangan selalu masak!

ye, jangan !

baiklah.. idea die begini..

abang kadir merupakan seorang lelaki berjiwa jantan tegar, berjanggut 7 helai, dan memang terer gile masak. dia masak memang sedap. dipuji ramai dengan kesedapan yang begitu mengarut. dasat betul.

walaupun dia terer masak, kat rumah dia memang jarang gile masak. memang die rase kesian kat isterinya, samsiah yang setiap hari berpenat lelah dengan membasuh, mengemas, urusan anak dan segala bagai..

kadir membiarkan samsiah yang masak setiap hari, kerana pada kadir, ia sesuai dengan lumrah entiti sebuah unit kekeluargaan. pun samsiah masak asam pedas rasa air rebus cili kering.. dia biarkan.. pun samsiah masak tomyam rase air bilas batu giling.. dia biarkan.. kadir biarkan samsiah belajar..

hanya terkadang, 2 3 bulan sekali, baru kadir amik alih tugas masak memasak di dapur..

suatu pagi sabtu yang bahagia..

semua burung baru saje bangun dari tidur.. burung kelicap, burung wak-wak, burung dodo.. kicauan mereka menceriakan pagi sabtu yang dingin itu.. tidak ketinggalan, kadir punye burung pun baru bangun jugak.. burung kadir, namenye badrul muhaimin..

*badrul muhaimin seekor burung tiung

selesai sembahyang dhuha, kadir, samsiah dan anak mereka, ramlahram 3 tahun, dorang same-same lepak depan tv nak tengok katun spongebob.. sambil bermanja-manja..

samsiah hidang karipap, semalam dia uli.. inti daging.. sedap oo.. lepas subuh tadi dia goreng.. rajin betul samsiah.. dorang pun tengok spongebob sambil makan karipap..

sakan mereka gelak tengok gelagat patrick yang bersuara bagai suhaimi mior hasan tu.. samsiah gelak sampai guling-guling terhantuk rak tv.. over betul samsiah.

ramlahram nangis ngadu kat kadir kate mama main guling-guling tak ajak dia.. kadir pujuk ramlahram dengan bagi ramlahram main janggut dia..

habis spongebob, kadir pun tepuk tangan dua kali.. serentak berkata,

“baik-baik.. cik cik puan samsiah, cik ramlahram, dan para peminat papa di luar sane sekalian, papa nak wat pengumuman…

… dengan sukacitanya, papa mengisytiharkan.. hari ini, chef papa akan masakkk!”

Yayyyyy! serentak samsiah dan ramlahram tepuktangan dan menjerit kegembiraan..

samsiah pun kate,

“Waahhh, abang nak masak arini!! tak sabarnye.. rindunye nak makan masakan abang..”

ramlahram pulak kate,

“Yayyy !! papa masak hari ni ! bestnyeeee.. cepatla masak paaa.. ”

“tapi, tapi, tapi… sebelum tu… ”

kadir ubah muke yang tadinya senyum, kepada muka mustapa kamal..

“sebelum tu ape paaa?” kate ramlahram penuh kecomelan.

“aah, sebelum tu ape paa?” samsiah yang heran cube meniru gaya ramlahram bertanya dengan comel.

kadir pun panggil samsiah dan ramlahram supaya dekat dengan dia.. bagai ade benda nak dibisikkan..

seraya dekat je samsiah ngan ramlahram kat kadir… perlahan kadir berbisik..

“sebelum tu…….

.. dua dua kena geletek dengan papa duluuuu!! wahahaha!”

kadir pun peluk dua-dua entiti yang paling membahagiakan hidupnya tu, lalu digeletek-geletek samsiah dan ramlahram tanpa perikemanusiaan. bahagia sungguh rumahtangga dorang nih.

tamat.

nampak tak ?

betapa berbunganya hati samsiah dan ramlahram bila kadir yang terer masak tetapi jarang masak, hendak memasak pada hari tersebut..

itulah yang dicarik sebenarnya. nilai di sebalik nilai. di balik kata-kata berperasaan yang spontan daripada samsiah dan ramlahram, terselit elemen yang membuat kadir lebih dikagumi, dihormati, disanjungi, dan disayangi..

pun ape terjadi, kadir tentu akan kekal lebih direspek dengan nilai itu sebagai seorang ketua dalam keluarga, sebagai seorang imam dalam rumahtangga.

fikir secara songsangnya, cuba kadir selalu masak.. samsiah jugak selalu masak.. sama-sama selalu masak..

makanya, tidak akan ade lagi istimewanya masakan kadir. tidak akan ade kata-kata berperasaan daripada samsiah dan ramlahram tatkala kadir sentuh sudip nak masak.. semuanya normal.. semua seperti biase.. hambar ~

nasihat aku, silalah selalu tolong isteri kau kat dapur. tolong-tolong selalu takpe, tapi jika kau yang masak, jangan ! takut sampai satu masa, akibat kau selalu masak, isteri kau berani cakap,

“bangg.. boleh tolong masak tak rini? saya pening-pening sikit la bangg..” samsiah meliok lentokkan badannya gedik sambil tangan urut-urut dahi. tipikal sungguh.

kalau pening sebab dua minggu lepas punye usaha penanaman benih membuahkan hasil takpe.. ni pening pasal belum habiskan lagi tengok drama korea. huh!

moral di sebalik nilai, mendidik tidak semestinya dengan menurut sayang ~

notatahilalat : puas hati kau entri kali ni aku gubah dengan bahasa penuh sopan santun ? wahai amir imran ! haa.. sedap semalam sound aku.. sentap hutak die. haha. penat aku elakkan diri dari menyentuh hal-hal yang manusia suka. oh ~ berape banyak delete kau tau!

TKL5 : nini cokelat celup

Posted in tips kawen lalala with tags on February 2, 2011 by sinyu lalala

kepada mereka yang bace entri sebelum ini dan rase jijik sedikit dengan bahasa aku, ia memang ape yang aku nak kau rase. dengan itu kau akan faham, lebih jijik wanita islam melayu yang meliok lentok dedah sini sane depan belasan lelaki bukan?

aku menulis bukan kate aku betul segala bagai bukan, entri itu aku tulis cume untuk lahirkan kerisauan aku pada situasi muslimat kita pada hari ini dan bagaimana pulak di masa akan datang.

kalau ramai punah akhlak, susahlah aku nak carik yang kedua, ketiga dan keempat. haha. tak tak, aku cuma pikir nanti camne anak aku nak carik calon isteri kalau bilangan muslimat yang mukminat sikit sangat. kesian dia.. (kenape aku hanya sebut yang kedua ketiga keempat tadi e? yang pertama mane?? rrr..)

balik kepada tajuk arini..

Situasi 1

kadir baru lepas buang air besar. dia bukak pintu tandas, keluar, dan menyanyi, “nini cokelat celup, plup plup.. nini cokelat celup, plup plup..” jijik sungguh nanyian lepas keluar tandas kadir.

sedang kadir jalan sambil perbetul ikatan tuala yang dah londeh nak terlucut, kadir nampak isterinya, samsiah tengah pilih baju kotor yang hendak dibasuh kat depan mesin basuh. diasing-asingkan baju mengikut yang mane bernajis yang mane tak, yang mane boleh dibasuh sekali yang mane tak.. sungguh berfikrah samsiah itu.

kadir jalan terus.. sambil korek pusat, sambil kadir tukar lagu.. “hai.. senangnya dalam ati.. kalau beristeri ~dua~..” (dua tu dia nyanyi pelahan je takut frying-pan hinggap di dahi).. sampai ruang tamu, kadir duduk depan laptop, kadir bukak folder koleksi gambar foto-outing die semalam yang bersubjekkan seorang talent pakai tube pink berskirt jarang. kadir teruja.. lalu kadir panggil samsiah supaya bersiap sedia. bodoh punye kadir.

Situasi 2

kadir baru lepas buang air besar. dia bukak pintu tandas, keluar, dan menyanyi, “nini cokelat celup, plup plup.. nini cokelat celup, plup plup..” jijik sungguh nanyian lepas keluar tandas kadir.

sedang kadir jalan sambil perbetul ikatan tuala yang dah londeh nak terlucut, kadir nampak samsiah tengah pilih baju kotor yang hendak dibasuh kat depan mesin basuh. diasing-asingkan baju mengikut yang mane bernajis yang mane tak, yang mane boleh dibasuh sekali yang mane tak.. sungguh berfikrah samsiah itu.

nampak je samsiah kadir terus teringat “oh, belum bace doa kuar tandas.. ghufranakalhamdulillahillazi azhaba ‘annii azaa waafaani..”. betapa dengan melihat samsiah je, kadir terus menjadi berfikrah juga.

kadir nak jalan terus, tapi die terpanggil untuk buat sesuatu yang dia rase dia perlu..

kadir jalan hinjit-hinjit ke arah samsiah bagi samsiah tak perasan.. dan sampai je kadir kat samsiah, “ppuutt….” samsiah kentut kaw piaw bau jus mengkudu.. huuuiyaaii (ini masalah aku ni, takleh serius).

sambung cite tadi.. kadir jalan hinjit-hinjit ke arah samsiah bagi samsiah tak perasan.. dan sampai je kadir kat samsiah, kadir rangkul isterinya itu dari belakang dengan lemah lembut penuh kasih sayang.. dipeluk erat dan digomol-gomol manja telinga samsiah dengan hidungnya sambil berkata..

“sayang.. terima kasih ye sayangku! terima kasih sangat3..”

samsiah pelik. sawankah encik kadir? tapi samsiah suka dipeluk dan dimanja begitu.

dengan bingung, sambil samsiah amik tangan kadir lalu diusap-usap dan dicungkil daki dalam kuku jari kadir, samsiah tanye dalam nada manja.. “untukk?”

kadir senyum.

~ tak perlu kata apa-apa.. senyum.. tak perlu kata apa-apa..

tiba-tiba kadir nyanyi lagu senyum..

samsiah cuba sambung nyanyian kadir..

~ kalau berpacaran..memang banyak pantang larang..

berderai perut kadir ketawa, samsiah pun ketawa sama.. sampai terasa di ulu hati kelakarnya..

memang sejak azali samsiah fail bab lagu-lagu ni.. jauh perginya..

ini dah mengarut.. (hermitttt, fokus!)

balik cite asal. aa.. ha, samsiah pun tanye..

“untuk ape bang terima kasih tu?”

kadir pun menyatakan..

“terima kasih untuk sayang sebab sayang sentiasa jage makan pakai abang, hidup abang, perasaan abang, ibadat abang…”

belum habis cakap lagi, samsiah dah gigit bibir kadir.

lepas tu, scene censored yang aku je tau. hoho.

ye, sebuah nilai yang sangat tinggi manfaatnya, tapi sungguh sukar nak dilakukan, apatah lagi dalam dunia suami isteri.

BERTERIMA KASIH.

kepada kau yang dah kahwin..

ada kau ucap terima kasih setiap kali isteri kau sambut kau pulang dari kerja?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau masak makan tengahari makan malam?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau basuh baju kau yang bau mambang tanah tu?

ade kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau ironkan baju kau?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau bagi service terbaik samada secara ringan mahupun berat?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau siapkan kau sarapan?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau kejut kau bangun tahajud bangun subuh?

ada kau ucap terima kasih tiap kali isteri kau dodoi kau tidur?

ohhh.. banyak sangat jasa sang isteri yang kalau aku listkan, sampai lusa belum tentu kau habis baca.

kepada sang suami dan bakal-bakal suami, jadilah seorang yang pandai menghargai. dengan ucapan terima kasih, ia sudah cukup untuk meleraikan penat sang isteri yang bertungkus lumus menjaga kehidupan sebuah keluarga.

kalau kau anggap ianya sudah menjadi tanggungjawab isteri, kau silap! memasak, membasuh,  mengurut, bukanlah tanggungjawab seorang isteri. tanggungjawab seorang isteri hanyalah untuk melayan kita.

apa yang mereka persembahkan kepada kita itu, memasak, membasuh, mendodoi, mengejut, mengurut dan lain-lain itu tidak lain, hanyalah suatu bentuk terjemahan kasih sayang mereka kepada kita. jadi sedarlah sang suami, berterima kasihlah kepada isteri kau sentiasa. bukan sukar pun.

kalau kau berlatarbelakangkan kehidupan bagai dalam situasi 1, cari titik tolak untuk perubahan supaya ianya menjadi lebih indah seperti situasi 2. ianya pasti dan pasti akan lebih menguntumkan bunga dalam hati pasangan suami isteri.

ianya bukan sahaja untuk sang suami, untuk sang isteri juga. isteri-isteri sekalian, berterima kasihlah kepada suami korang atas penat lelah mereka, kasih sayang mereka, lawak bodoh mereka, belai manja mereka.. dan ape-ape jelah yang kau mampu terima kasihkan.

jarang dengar suami cakap terima kasih bila isteri sediakan sarapan, makan tengahari, makan malam.. kan? harap aku jugak mampu amalkan nilai ini suatu hari nanti.

jadi, hari ini kau dan aku telah belajar satu nilai lagi yang perlu diamalkan dalam rumahtangga selepas harus mempunyai sense of humor dan selalu memuji, ianya adalah sentiasa berterima kasih.

TKL4 : rumahtangga dalam hati

Posted in tips kawen lalala with tags on January 26, 2011 by sinyu lalala

Kali ni akan cakap sikit pasal camne nak bentuk rumahtangga yang ideal dengan diri kau. Ianya bermula dengan langkah pertama iaitulah,

kau kena mula bayangkan dan set dari awal lagi camne keadaan keluarga yang kau ingin bentuk satu hari nanti.. dari awal-awal, sebelum kau ada calon untuk dijadikan pasangan hidup lagi..

dengan ini, baru kau akan letak satu standard untuk pilih pasangan hidup.. tak salah memilih, cume jangan over je letak standard tinggi melangit…

contoh

kau letak gambaran keluarga impian kau..

1.  keluarga amal agama

solat jemaah sama2, pastu bertazkirah & tegur menegur bersama, pastu same-same saling kejut bangun tahajud dll.

2.  keluarga manja

saling geletek menggeletek, saling buat lawak bodoh dan ketawa, saling jalan berpegangan tangan sampai ke tua dll.

itu contoh je.

so, bile kau dah ade matlamat sebegini, kau akan mudah membuat standard untuk mencari calon hidup kau. kesinambungan daripada contoh tadi..

1.  keluarga amal agama

dengan matlamat ini, tentu kau akan cari mereka yang berfikrah. yang kau rase, die dapat memberi kebaikan kepada kau, dan kau juga berusaha memberi kebaikan kepadanya dalam hal agama juga dunia..

lebih lagi bile fikir tentang anak. kau mesti nak ayah/ibu kepada anak-anak kau adelah seorang yang berfikrah bukan? takkan kau nak pilih gadis gambar facebook spesis posing meransang mazi, lelaki pulak style amik gambar nampak aurat pun takde hal.. kan dah lari dari matlamat kan..

2.  keluarga manja

jadi, daripada beberapa orang calon berfikrah yang kau berkenan, tentunya sekali ade yang bile kau tengok muke die je, kau rase tenang dan boleh senyum.. dan ade jugak yang bile kau tengok muke die, kau jadik hormat yang lebih kepada cuak..

memilih calon dalam Islam pun Nabi suruh tengok dulu muka bakal kan sebelum apa-apa.. & boleh jugak kau merisik tentang perangai sebenar dia.. maybe tanye kawan atau family dia..

so, melalui perangai dan rupe yang kau rase berkenan & kau yakin mampu tackle hati die untuk main geletek2 lepas kawen, kau bolehlah buat pilihan kan ! takkan muke bagai rosnah mat aris pun kau plan nak main geletek2 gak kot.. errrr… (bukan aku kutuk, tapi realiti manusia ade yang muke manja, dan ade jugak muke jenis bekeng kan)

bukan tak boleh bentuk rumahtangga yang ideal selepas kahwin. maksud aku, pilih je mane2 calon, dan bentuklah lepas-lepas tu. boleh, tapi sukar dan memakan masa. Kalau iman kau gah bagai iman para sahabat takpe. Iman dengan kulit bawang, kulit bawang tebal lagi, nak cerita pasal usul fiqh segala bagai lepas kawen?mimpila..

Mungkin ade mereka yang jenis tak amik port, tak kisah langsung pasal bagaimana bentuk rumahtangga dia satu hari nanti. Cuma go with the flow. Tiada masalah. Cuma kau mungkin saje terlepas sesuatu yang kau inginkan dalam hidup.

Bagi kau yang ade impian sebegini, aku rase, lebih elok kau ceritakan kepada bakal pasangan hidup kau. Sekurang-kurangnya, bila dah cakap, manusia akan rase lebih nak buat, atau nanti rasa malu kalau tak buat. Hakikat sifat manusia.

Dan bile dah cakap, pasangan kau pun tidak boleh tidak, kenalah mengerti akan hal ni. Kalau dua-dua punye matlamat yang sama, senang cerita kan! Kalau tak, cari titik persamaan, atau pilih jalan yang lebih baik.

Walaupun kau belum berumahtangga, pastikan rumahtangga impian telah wujud dalam hati kau.

notatahilalat : macam encik hermit, rumahtangga impian dah terbina sejak 8 tahun lepas lagi. What a ‘berpandangan jauh’ person he is! heh

TKL3 : kucing pelat R

Posted in tips kawen lalala with tags on January 22, 2011 by sinyu lalala

situasi 1

kadir balik dari keje. takdelah penat mane, tapi penat macam biase jela, balik keje kan. cuaca panas mesia menyebabkan kadir berpeluh jantan sedikit. kadir ketuk pintu..

kTang kTang! kadir ketuk pintu gune kuku jari telunjuk.

“assalamualaikum… sayanggg.. oo sayang.. abg balik ni.. “

“waalaikumussalam.. abang dah balik. ya Allah.. ni ape ni bau macam biawak koma ni bang? euwww..” kata samsiah sambil sebelah tangan tutup hidung, sebelah lagi cube menunjuk ketiak kadir yang basah.

“mengarut ape! makan da siap belum? abang lapar. siapkan makan pi!” kata kadir tak layan samsiah punye gurau.

samsiah tension. “cencurut punye suami. aku nak gurau pun tak leh..” kata hati samsiah.

situasi 2

kadir balik dari keje. takdelah penat mane, tapi penat macam biase jela, balik keje kan. cuaca panas mesia menyebabkan kadir berpeluh jantan sedikit. kadir ketuk pintu..

kTang kTang! kadir ketuk pintu gune kuku jari telunjuk.

“assalamualaikum… sayanggg.. oo sayang.. abg balik ni.. “

“waalaikumussalam.. abang dah balik. ya Allah.. ni ape ni bau macam biawak koma ni bang? euwww..” kata samsiah sambil sebelah tangan tutup hidung, sebelah lagi cube menunjuk ketiak kadir yang basah

kadir tiba-tiba menjatuhkan badan dalam situasi merangkak. diam. tak kata apa-apa. kepala tunduk ke bawah.

samsiah mule risau. samsiah agak yang gurauan die macam siot. panik ah die ape lagi. cemas gile samsiah.

“bang, bang.. nape ni bang??” sambil samsiah goyang2 kan badan kadir. kadir beku.

dalam tunduk, kadir berkata..

“biawak koma da sedar balikk!! woaaaarrrrhahaha!!! makan budakkk!!!” jerkah kadir sambil kejar samsiah dengan gaye biawak.

samsiah pun lari kedek2 hahaha ketawa takut ditangkap dan digomol kadir.

tamat

sense of humor

nampak tak? betapa sense of humor penting dalam rumahtangga. walaupun muke kau bekeng style warden mrsm, walaupun kau seorang pengarah syarikat, walaupun kau seorang pengutip 30sen di luar tandas bus stand, sila wujudkan sense of humor dalam hidup kau.

aku cume ingin memberitahu, kepada kau yang bergelar suami mahupun isteri, berguraulah. kau sendiri dapat agak ape kesan die kan. contoh macam situasi 1, mungkin sekali kadir makan malam sorang diri, samsiah tengok tv malas nak layan si suami. kalau situasi 2 pulak, sudah tentu kadir akan kenyang lebih dari sekadar kenyang di perut malam itu.

pesan aku, berjenakalah dengan suami/isteri kau. pun jenaka kau style tak masuk akal, kalau dah bertaun bersama, pasti lambat laun dia akan dapat terima cara kau itu.

situasi 3

“sayang, sayang reti buat bunyik kucing marah?” kata kadir spontan time tengah foreplay kunyah kuaci dengan samsiah depan tv.

“tau tau! nak dengar sayang try?” balas samsiah pantas sambil sisa kuaci tersembur dari mulutnya.

“mmmgghhhiooowwww…” sungguh-sungguh samsiah buat bunyik kucing marah sambil mukenye dikemutkan simbolik kucing marah, tangan posing style nak cakar. memang huduh zahirnya.

“mendelah sayang ni. tak reti cakap jela tak reti. mane ade kucing pelat R.. huhh!” balas kadir sambil buat muke tak layan sebab ape yang dibuat samsiah tak menepati citarasenya. memang sungguh samsiah pelat R.

“mentibang punye suami.. dah untung aku layan lawak bunguk kau..” getus hati samsiah bengang.

situasi 4

“sayang, sayang reti buat bunyik kucing marah?” kata kadir spontan time tengah foreplay kunyah kuaci dengan samsiah depan tv.

“tau tau! nak dengar sayang try?” balas samsiah pantas sambil sisa kuaci tersembur dari mulutnya.

“mmmgghhhiooowwww…” sungguh-sungguh samsiah buat bunyik kucing marah sambil mukenye dikemutkan simbolik kucing marah, tangan posing style nak cakar. memang huduh zahirnya.

“coomellll!!! sayang abang comellll! haha. kucing abang yang pelat R ni cumel laaa..” kata kadir sambil merangkul samsiah.

samsiah ketawa sambil dalam hati rase bahagia dipuji comel. terus dicakar-cakar suaminya itu dengan cakar harimau, bukan kucing lagi.

tamat.

contoh yang agak bangang. bukan agak, tapi memang.

selalu memuji

ye, selain sense of humor, kau jugak perlu sifat suke memuji. lagi-lagi kepada insan yang sentiasa bersama dengan kau. tak kisahlah ape yang dia buat, selagi ade point untuk kau puji, pujilah!

bangun tidur, kau cium suami/isteri kau dan puji bau die wangi.. pun bau belacan ngan bau serbuk kunyit berkesinambungan..

isteri kau masak sedap, puji lebih2 sikit.. tak sedap pun kau kate je sedap.. tapi, lebih sedap kalau buat camni camtu kau nasihat elok-elok.. indah bukan?

suami kau pandai cuci tandas, kau kipas kuat sikit.. sampai bakteria e-coli pakat taknak duduk kat najis lagi lah kire punye bersih ngan wangi tandas kau tu..

isteri kau pandai iron baju, puji kaw piaw sikit.. cakap boleh luke sape kena baju yang die gosok tu.. punyelah tajam..

ape jua, isteri/suami kau terer ape sekalipun, biasekan memuji. hatta isteri kau buat bunyik kucing pelat R sekalipun, puji je comel.

sebab dalam rumahtangga, pujian mampu mendatangkan bunga dalam hati. bila bunga ade dalam hati, kebahagiaan, keserasian, keindahan akan wujud insyaAllah.

so, kali ni kau telah belajar 2 benda penting, iaitulah perlunya sense of humor, dan selalu memuji. amal2kan dan selamat merenunginyepun!

TKL2 : tak sabar digeletek

Posted in tips kawen lalala with tags on January 11, 2011 by sinyu lalala

baik, tips rumah tangga kali ni.. pasal ape yang kau kena mulekan terus bila kawen. maksud aku, start gadis kau itu halal untuk kau pegang di mana-mana je, sebolehnya kau mulakan hal-hal ni dalam kehidupan kau. semoga kehidupan kau lebih terisi dengan kasih sayang dan manfaat. bukan hanya tahu bergomol. hoho.

sesi tazkirah

bunyik macam formal. tapi jangan jadik skema dol, habis sembahyang ngan bini, tibe2 kau berdiri kat depan saf, sambil tangan ketar-ketar baca fadhail amal. bini kau pun bingung, samada dia ingat kau kena sawan, habis elok pun dia pikir kau tengah mamai.

bendanya mudah je. dalam sehari, pastikan kau spend satu mase bersama isteri kau untuk sesi tazkirah. tak kisahlah kau nak peruntukkan masa lepas solat ke, sebelum tidur ke, lepas jimak ke.. ikut suka kau. tapi biar waktu2 yang molek a boh! waktu di mana kau punya masa untuk tak pikir pasal keje yang gile tensi, pasal kereta punye sport rim nak tuka kaler ape, pasal gadis kilang yang kau aim agak2 buleh jadik no 2..

bagi kau yang solat jemaah kat masjid surau, tahniah aku ucapkan.. bagi kau yang solat jemaah ngan bini kat rumah, sila tanam azam untuk kau join jemaah kat musolla nu ha.. ape2 pun, berbalik kepada tajuk, biasenyelah, eloknya kita spend masa untuk bercakap-cakap dengan isteri kita samada lepas solat atau sebelum tido.. tak perlu panjang bagai kau nak terang segala hukum hakam dari cara sebut bismillah sampai cara bayar dam haji dalam satu malam.. cukup dengan 15 minit lebih kurang sekali jalan.. yang penting istiqamah setiap hari..

bagi kau yang hafal beratus ke beribu hadith, faham tafsir qur’an, bolehlah kau selamba je kan kongsi ilmu.. tapi bagi orang cetek ilmu macam aku, banyak sumber2 bahan bacaan yang boleh dibaca untuk tazkirah tu kan. yang paling mudah..

1. Fadhail amal (Fadhilat amal).. Shaikh Maulana Muhammad Zakariya ra. dah karang siap dengan penerangan lagi. ade kisah para sahabat, fadhilat Qur’an, fadhilat solat, fadhilat zikir, fadhilat ramadhan, fadhilat tabligh. kau cume tinggal bace je. dan kalau kau ade kesempatan, elaborate sekadar yang mampu pun dah cukup.

selain tu, bagi kau yang carik bahan bacaan lain, ape kate kau ulangkaji ilmu fardhu ain dengan bini kau..

2. Indahnya Hidup Bersyariat.. Al-fadhil Dato’ Ismail Kamus dah buat buku sikit punye cantik tentang ilmu fardhu ain. kau boleh ulangkaji balik daripada cara-cara tayamum, sampaila ke cara urus jenazah, dan yang paling penting, bacaan doa sebelum jimak! hoho.

katelah kau still carik sumber lain untuk dibaca, apekata kau bace kitab untuk perbetul cara solat kau..

3. Formula Solat Sempurna.. Ustaz Zaharuddin tulis dengan begitu terperinci dan best untuk dibaca. kau boleh tahu dalil-dalil bacaan dalam solat, cara solat Nabi s.a.w., pendapat-pendapat imam mazhab lain.. memang best gilelah! kalau kau dapat baca dengan isteri kau lagi best! sama-sama perbaiki diri kan.

dan bagi kau yang mampu dari segi ilmu, aku sarankan kitab berikut..

4. Kitab Riyadhus Salihin.. Imam Nawawi dah susun hadith2 Nabi s.a.w., juga petikan ayat-ayat Quran ikut bab. dari bab ikhlas, sabar, bab makan minum, bab pemerintah, bab rezeki, dan macam2 lagilah. setakat yang aku tau, terjemahan kitab Riyadhus Salihin ni ada 2 jilid. memang menarik! cuma, terkadang ada hadith yang dengan ilmu yang cetek, memang susah nak paham. yang penting, jangan kau pandai2 hurai ikut sukahati kau. yang mampu hurai kau hurai, yang tak mampu kau tanyelah mane2 ustaz.. selamat!

dan jika mahu mendalami dari basic, aku rasa, ini patut dulu diutamakan..

5. Hadith 40.. punyelah Imam Nawawi tau, umat Islam akhir zaman la ni punyalah susah nak belek hadith.. daripada ratus2 ribu hadith, Imam Nawawi ringkaskan sampai terjilidnya hadith 40 ni.. pun kite tak khatam lagi kan? huu ~ Astaghfirullah.. bagi kau yang malas nak google, ni aku bagi link download hadith 40.

dan mungkin jugak, di sebalik hari hari kau bertazkirah 15minit dengan isteri kau yang masih bergetah tu, kau boleh jugak selitkan dengan sesi Al-Quran.. kau boleh sama-sama baca Quran dengan bini kau.. sambil sama2 perbetul tajwid, dan lepastu boleh selak2 tafsir  dan tadabbur isinya.. indah bukan?

pada aku, untuk lebih mengindahkan suasana, tazkirah ni bolehlah baca gilir2 dengan bini kau, jangan asyik2 kau je. mentang2 kau ustaz. dan boleh jugak mintak isteri kau hurai serba sikit apa yang dia bace, dan kau bertanye soalan.. yang penting, kau jangan berlagak pura-pura tahu semua.. even kau tahu semua pun, buat2 tak tahu dulu agar bini kau rase die pun mampu menyampaikan! sama-sama perbaiki diri kan=)

habis sesi tazkirah, bolehlah kau sambung dengan sesi geletek menggeletek atau sesi yang lebih aggresif dari itu.

aku cume bagitau ape yang aku tau. banyak lagi kitab2 yang best untuk dibaca kat luar sane yang kau lebih tau. mane yang masing2 mampu lah kan. harap dengan usaha sikit ni, kasih sayang kau dan isteri makin lama makin mekar, dan isteri kau tentunya makin tak sabar nak tunggu sesi tazkirah setiap ari.. (pasal tak sabar nak kena geletek lepas tu)..

TKL1 : jangan hanya tahu bergomol

Posted in tips kawen lalala with tags on January 2, 2011 by sinyu lalala

disebabkan ini musim orang kawen, entri aku jugak berkenaan orang kawen. tarikh 1.1.11 memang gile ramai a pilih buat tarikh kawen, pasni 11.1.11, pastu 1.11.11, pastu lagi 11.11.11. haaaaa… pilih2 kak long, kak ngah! haa.. jangan segan2.. meh pilih meh.. yang jauh mari dekat, yang dekat mari rapat!

tibe2 aku terpanggil nak tulis pasal tips rumah tangga. supaya kau yang dah kawen, tengah kawen, dah nak kawen, tidak hanya tahu bergomol je..

bila terlafaz akad kau terima nikahnya je, secara automatik dosa-dosa isteri kau serta merta jadi tanggungjawab kau. maksud aku, dosa-dosa yang jika kau tidak tegur, ianya menjadi saham neraka kau. malang sekali kalau kau baru lepas akad je, isteri kau yang bertudung ala siti nurhaliza mahupun ala-ala bini pemimpin tu, jambulnya ditonton oleh sekalian hadirin yang datang. kau pulak tak tegur. awal2 kawen dah tanggung dosa. ohhhh..

untuk mengelakkan kau hanya tahu bergomol dengan isteri kau je, aku sediakan beberapa perkara yang bila kawen je, kau kena buat, supaya kau tidak disabit panjang cerita di hari perhakiman nanti.

1. kau perlu check bacaan fatihah dia. sebab fatihah adelah rukun sembahyang, jadi bacaan perlu sempurna. tajwidnya dari segi makhraj huruf, hukum2 mad dan lain2, pastikan bertepatan. kalau fatihah fail, solat jadi fail, dan kau yang tak mengajar isteri kau pun, fail!

2. kau perlu check wuduknya. pastikan wuduknya sempurna. semua anggota wuduk disapu, dibasuh dengan lengkap. bukan apa, ade je manusia yang wuduknya, basuh lengan pun kantoi.. air tak cecah siku. so, check ni sekadar untuk kalau ade silap, ditegur dengan baik.. dan kalau kau yang wuduk tak betul, bolehlah suruh bini kau ketuk kepala kau dengan sepana idup.

3. check solatnya. pastikan solatnya juga dilakukan dengan cara yang terbaik. rukuk, iktidal, sujud dengan sempurna. sebab bukan apa, ade je manusia yang solat seperti yang nabi gambarkan bagai burung mematuk. so, kalaulah isteri kau sebahagian daripada mereka yang begitu, bolehlah kau tegur dan ajar cara yang betul kan. kalau kau dah ajar elok2, belakang kau dia masih sembahyang 2 minit siap, memang hampeh! tp da bukan salah kau kan..

4. check mandi wajibnya. time ni, kau check pastikan dia betul2 ratakan air ke semua lapisan kulit. tak perlu kau formal bangang pegi tengok je bini kau mandi sambil tanda checklist bahagian mane die dah cuci. kau pun mandila sekali dol dengan bini kau! sambil amik kesempatan meraba dan mengajar ape yang patut. kau nak malu ape? nabi pun mandi dengan isterinya Aisyah kan. pasal mandi wajib, kalau bini kau mandi tak cukup syarat, semua amal die burn camtu je kan. baik kau ajar die molek2.

5. ajar ilmu fardhu ain. ini perlu. sebab kau pun same bangang tak cukup ilmu fardhu ain, baik kau sama2 belajar. tak payah tanye bacaan sujud sajadah, tanye air musyammas ape pun kau dah blur. ilmu fardhu ain sememangnya kau ade dan telah belajar, tapi setakat mane kau memahami & amalkan jadi persoalan.

banyak lagi. tapi 5 ni dulu cukup la kot. pasal ilmu gomol menggomol, ustazah aku cakap, “tak payah belajar ilmu tu. tu malam pertama, masuk bilik ngan bini, piaapp tutup lampu, jalaannnn”.

dan sebelum terlupe, sebelum kau pasang niat nak buat ape yang kat atas tu, kau kenalah betulkan diri kau punye dulu. kau pun bace fatihah ta jadi to, ‘ain jadi alif, ha pedas jadi ha biase, baik kau lupekan dulu niat nak ajar bini kau tu. sume benda la, baik fatihah, solat, wuduk, mandi wajib, sume kau perlu perbetul diri dulu. kalau bini kau lagi terer, tak salah kau belajar dengan dia. dalam rumahtangga jangan letak ego kau tinggi2.

semoga bermanfaat untuk aku sebenarnya.. sebab aku belum kawen. hee. dan kalau bermanfaat untuk yang bace, baguslah. selamat mengamalikannye pun!